На семинару за биљобераче учесници из земље и иностранства

Друштво

Манифестација у част Светог Јована Биљобера, која се ове године одржава тридесети пут у Сокобањи, постаје све популарнија међу љубитељима лековитог биља. То потврђује и што ових дана у бању под Озреном долазе из свих крајева Србије, али и иностранства, како би учествовали на семинару који се организује у оквиру манифестације и да би боравком у природи научили да разликују и препознају лековите биљке.

Покретач Свечаности „Свети Јован Биљоберˮ Небојша Станојевић подсећа да почеци нису били лаки јер није било довољно подршке, али да је са годинама препознат значај манифестације што је допринело да се она одржи већ тридесет година. И не само да је опстала, него је данас једна од популарнијих у Сокобањи.

– Заслужним људима којима су помогли да ова манифестација опстане 30 година и да се одржи и да буде све интересантнија за све људе доделићемо плакете у недељу на завршници манифестације. Чак и ове године већ имамо учеснике из Македоније, Аустрије (Беча), Русије и све више се шири то интересовање за обуку јер та обука стварно даје једно комплетно знање. Једино што у нашој бранши уместо хербаријума, људи су почели да праве фото-албум биљака. То је јако симпатично. Они фотографишу те биљке и имају цео програм тих биљака које су запазили на терену и о којима је предавач причао – каже Станојевић, власник предузећа „Адонисˮ које се бави откупом и прерадом лековитог биља и производњом чајева.

У центру Сокобање, у оквиру манифестације, одржава и сајам лековитог биља и меда, али и започињу активности у оквиру семинара током којег ће учесници обићи места у околини Бање која обилују самониклим лековитим биљем.

Сутра их очекује излет до Моравице и одлазак до Сесалачке пећине, док ће у петак учесници обићи извор Шопур и излетиште Власину на Озрену, а очекује их и успон на Оштру Чуку. У суботу ће посетити просторије фирме „Адонисˮ, која је и организатор стручног скупа, а отићи ће и до Јавора у селу Шаребановцу. Интересантно је да све време током обиласка излетишта прикупљају лековито биље, склапају хербаријуме, али и слушају предавања стручњака из области лековитог биља.

– Као и сваке године, обука о познавању биља и израда хербаријума је у фискултурној сали старе школе, а прекопута школе ће бити сајам лековитог биља, меда и производа од меда и лековитог биља. Имаћемо у суботу увече предавање испред амфитеатра Завичајног музеја – каже наш саговорник.

И поред толико дуге традиције организатори манифестације труде се да учесницима сваке године понуде нешто ново, а овога пута упознаће се са једном врло интересантном методом, бојењем вуне лековитим биљем. Биљоберске свечаности трајаће до недеље, 7. јула, када је и празник Светог Јована Биљобера и тада посетиоце очекује богат програм, попут успона на Шиљак, прављења ивањданских венчића, квиз о познавању лековитог биља, избор принцезе Биљарице и наступ културно-уметничког друштва.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − eight =