Прослављена Огњена Марија на тромеђи

Друштво

Верски празник Огњену Марију прославили су јуче заједно мештани Зубетинца, Читлука и Орашца код извора Новакова Пећина, који се налази на тромеђи поменутих села.

Драган Живановић

‒ Зубетинац и Орашац су књажевачка села, док Читлук припада општини Сокобања, а нама је циљ да преко тромеђе спојимо и још више приближимо ове две братске општине ‒ каже председник МЗ Читлук, Драган Живановић.

Огњену Марију као своју заветину у прошлости је славило само село Зубетинац у коме се и налази Запис посвећен празнику, али од пре три године овај велики хришћански празник заједнички обележавају сва три села, чији су мештани одувек живели у великој слози, додаје Живановић.

Сама тромеђа је место изузетне природне лепоте са атрактивном пећином и извором. У близини се налази планина Крстатац чији је врх заправо тромеђа општина Сокобања, Бољевац и Књажевац и са чијег се врха (Шиљак) пружа предиван поглед на све четири стране света.

« од 5 »

Мештани ове три месне заједнице раде заједнички на томе да се у скоријој будућности направи пут, који ће омогућити и туристима да уживају у лепотама овог краја.

Марко Стојановић

Сечењу колача и обележавању Огњене Марије присуствовали су и народна посланица Драгана Костић, заменик председника општине Сокобања Владимир Миловановић као и помоћник председника општине Књажевац Марко Стојановић.

Стојановић је овом приликом истакао да је сарадња између општина Књажевац и Сокобања иначе на веома високом нивоу јер сарађују на више пројеката, као и да верује да ће прослава Огњене Марије прерасти у лепу традицију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 − 2 =