Девици у походе

Друштво Спорт

Планина Девица повише Сокобање јуче је била пуна планинара којима је на руку ишло лепо време. У организацији Планинарског друштва „Оштра чука” одржана је планинарска акција која је поред домаћих планинара из Сокобање, добрих познавалаца стаза на Девици, окупила и чланове Планинарско-смучарског друштва „Ћира” из Лајковца и Планинарског друштва „Љесковац” из Прибоја.

Акција је стартовала од извора Шопур који се налази на 820 метара надморске висине, а планинари су се одатле упутили ка средишњем делу планине Девице, према Блендијском и Високом врху. Потом су се планинари упутили до врха Гола чука одакле поглед пуца ка Ртању, Борском Столу, Дели Јовану, Слемену и Крстатцу. Од Голе чуке учесници акције су се упутили према месту Три бунара, а затим и последњем већем врху Маљици, који се налази на 1154 метара надморске висине, одакле се пружа поглед ка југу Србије – према Старој планини, Сврљишким планинама, Сувој планини, Копаонику и Јастребцу. Паланинари су одатле продужили ка југу, косом Лешански дел према Раденковцу у коме је планинаре дочекао прави планинарски ручак.

Иако је дужина стазе износила 20 километара, уз укупан успон од 713 метара и дужи силазак за стотинак метара, сунчаном време и лепо дружење је одагнало умор. Томе сведочи и објава чланова планинарског друштва „Оштра Чука” на својој фејсбук страници о својим пријатељима из Лајковца и Прибоја написали: „То нису само људи, већ дивни људи са којима је 20 км изгледало као да су два”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + eleven =