Jednoglasno usvojen budžet za narednu godinu

Društvo Ekonomija

Na danas održanoj sednici Skupštine opštine Sokobanja, odbornici su jednoglasnu usvojili budžet za narednu 2023. godinu. Predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić je odbornicima pre glasanja detaljno uz prezentaciju objasnio šta je sve opština isplanirala u sledećoj godini.

Nikolić je istakao da su planirani prihodi za sledeću godinu u onosu na ovu uvećani za 23% a da je Fond koji se koristi za kapitalne investicije, kroz više prorama, uvećan za 30%, što znači da će 407,54 miliona dinara u sledećoj godini biti izdvojeno za kapitalne inveesticije. Najveće investicije planirane su za vodosnabdevanje, putnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine.

− Kad pričamo o kapitalnim investicijama usredsredili smo se na ono što je možda najviše bolelo Sokobanju a to je vodosnabdevanje gde je budžet uvećan  višestruko tako da će 94,43 miliona dinara biti uloženo u vodosnabdevanje, što podrazumeva i radove kod Akva parka, rekonstrukciju Lepterije, istražne bušotine u Šarbanovcu i obezbeđivanje vode, koje ako bude izvorište izdašnije, biće i za Beli Potok i Sokobanju. Zatim geofiziku istražne bušotine u selima Čitluku i Nikolincu kako bi sagledali i ta sela koja stvarno imaju veliki problem sa vodosnabdevanjem − istakao je Nikolić.

S obzirom da je Sokobanja prva ekološka opština i budžet za zaštitu životne sredine je uvećan skoro pet puta tako da će biti izdvojeno 74,08 miliona dinara.

− Imamo niz projekata koji se odnose na unapređenje naše životne sredine kao što je kupovina kanal džet kamiona koji se koristi za čišćenje atmosferske i fekalne kanalizacije za portebe JKP Napredak gde je u te svrhe izdvojeno gotovo 36 miliona dinara. Zatim kupovina dva vozila na električni pogon, čistilice za čišćenje mermernog šetališta, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže kao i kompletnu izgradnju Palilulske ulice, vrednost projekta oko 25 miliona, naravno to nije jedina ulica koja će biti uređena i rekonstruisana u narednoj godini − dodao je Nikolić.

Opština Sokobanja konkurisala je za drugu fazu rekonstrukcije sokobanjske srednje škole čija je prva faza rekonstrucije završena pre par godina. Druga faza podrazumeva prelazak na grejanje zgrade osnovne i srednje škole uvođenjem geotermalnih voda sistemom toplotnih pumpi.

− Tu se nećemo zaustaviti nego ćemo nastaviti sa širenjem te toplovodne mreže ka našim najpre javnim institucijama kao što su Turistička organizacija, biblioteka, Dom zdravlja, Vrtić i da konačno počnemo da koristimo naše geotermalne vode na način na koji su mnogi pre mene pričali da ih treba koristiti a to je za grejanje naših insititucija i čitave Sokobanje. Naravno i za energetsku efikasnost smo i ove godine izdvojili 4 miliona dinara − rekao je Nikolić.

Za putnu infrastrukturu izdvojeno je 120,08 miliona dinara.

− Što se tiče putne infrastrukture kao treće veoma bitne teme za Sokobanju nastavljamo sa rekonstrukcijom ulice i trotoara. Taj budžet je uvećan 4% u odnosu na prošlu godinu i 42 miliona dinara smo opredelili za unapređenje poslovne infrastrukture u ulici Svetog save kako bismo konačno i taj deo Sokobanje uredili − dodao je Nikolić.

Predsednik je rekao i da prva faza čišćenja korita reke Moravice neće biti i jedina već da će se na proleće, čim vremenske prilike dozvole nastaviti čišćenje korita ka Županu. Pored toga opština će u saradnji sa Šumskom direkcijom i JP „Zelenilo” u toku naredne godine zaštititi našu stranu Bovanskog jezera i napraviti plažu, koja će redovno biti čišćena, ograditi je i zaštiti od zagađenja.

Predvišena sredstva za socijalnu i dečju zaštitu u 2023.godini uvećana su za više od 37% u odnosu na ovu godinu što znači da je za ove namene izdvojeno 52,89 miliona dinara. Planirana su sredstva za stipendije studentima u iznosu od 1,5 miliona dinara kao i za pomoć nezaposlenim porodiljama u iznosu od 3,7 miliona dinara.

− Što se tiče programa iz oblasti turizma, poljoprivrede, sporta, oni su kroz javne rasprave i učestvovanje svih zainteresovanih strana prilagoćeni potrebama ljudi koji se time bave − rekao je na kraju razgovora predsednik Nikolić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − two =