Обележен дан ослобођења Сокобање у Другом светском рату

Друштво

Полагањем венаца на споменик палим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора, јуче је обележено 79 година од ослобођења Сокобање у Другом светском рату. Венце су испред локалне самоуправе положили заменик председника општине Владимир Миловановић, председник Скупштине општине Владан Петковић, шефица Кабинета председника општине Оливера Денић, као и чланови СУБНОР-а Сокобања, Савеза резервних војних старешина и Општинског одбора Социјалистичке партије Србије.

Двадесеттрећа ударна дивизија Народноослободилачке војске Југославије код Николинаца је 14. августа 1944. године напала фашистичког окупатора и протерала га ка Бованској клисури и планини Ртањ, након чега је ушла у Сокобању и ослободила је.

Славољуб Јовановић председник сокобањског СУБНОР-а каже да је веома важно сећати се овог датума, отргнути га од заборава и пренети наредним поколењима да се не би тако нешто поноволo.

− Ми овај дан обележавамо онако како наши преци заслужују, јер ако заборавимо њихова страдања, ризикујемо да нам се све то понови. Tрудимо се да одржимо традицију и младима то оставимо у наслеђе, јер не можемо само живети за данас и у прошлости, морамо живети за будућност и младе − рекао је Јовановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − six =