Fudbalerke

FK Ozren: Interesovanje devojčica za fudbal u Sokobanji sve veće

Društvo Sport

Česti dolasci velikog broja devojčica na treninge muške pionirske selekcije, inicirali su da i Sokobanja dobije ženski fudbalski klub. Tako je na Mitrovdan, koji se obeležava kao slava kluba, 2018. održana Osnivačka skupština Ženskog fudbalskog kluba Ozren, a Sokobanja je prvi put u istoriji dobila i žensku selekciju u ovom sportu, koji je ranije bio isključivo rezervisan za muškarce. I tada, a i danas, veliki broj fudbalerki dolazi iz sela Mužinca, Vrela i Jezera, pa se i tamo, osim u Sokobanju, održavaju redovni treninzi.

Naredne godine sokobanjske fudbalerke počele su takmičenje u Razvojoj ligi za devojčice JUG, a prvu prvenstvenu utakmicu imale su čast da odigraju baš na svom terenu.

Fudbalerke

̶ Bila je to ujedno i prva utakmica ženskih ekipa u istoriji fudbala u Sokobanji dugoj 108 godina. Igrali smo protiv ekipe Lavica iz Leskovca. Pored nas sastav Razvojne lige čine ekipe Mašinca iz Niša i Napretka iz Kruševca, poznatih i u staroj Jugoslaviji, kao i klubovi iz fudbalskih centara, kao što su Pirot, Niš, Leskovac, Jagodina ̶ kaže jedan od trenera ženske selekcije, Milovan Filipović, koji fudbalerke trenira sa kolegama Vojkanom Kuzmanovićem i Markom Bajićem.

FK Ozren je jedini klub iz Sokobanje koji se takmiči sa klubovima iz celokupne jugoistočne Srbije, od Jagodine, Preševa, Pirota do Majdanpeka. U klubu ističu da je to veliki uspeh za njih, ali i za celu opštinu, imajuću u vidu da klubovi sa dobijenim sredstvima iz budžeta ne mogu da obezbede finansijsku nadoknadu sportistima, pa se obično takmiče u najnižem rangu gde nastupaju igrači za koje nije potreban značajniji honorar.

Fudbalerke

̶ Trenutno treniramo u školskoj hali, petkom od 15 do 17 sati, pa ovom prilikom pozivamo i sve ostale devojčice, koje bi želele da se oprobaju u ovom sportu, da nam se pridruže. Članarina se u klubu, ne plaća, pa roditelji nemaju nikakve troškove, niti oko opreme, niti oko prevoza na prvenstvene utakmice. Drago nam je da je za ovaj sport, koji nije baš popularan kao u muškoj konkurenciji, interesovanje sve veće tako da mi imamo oko 30 registrovanih devojčica ̶ dodaje Kuzmanović.

Treneri u klubu ističu da su zadovoljni s obzirom da su najmlađa ekipa i da im je ovo prva godina u ligi. Neke utakmice su, kažu, gubili zbog kvaliteta suparničke ekipe, a neke su bile danak neiskustvu i mladosti. Ali se ne žale, iako su jesenju polusezonu dočekali na pretposlednjem mestu, ispred Jagodine, već vredno treniraju i nadaju se boljim rezultatima. Kako kažu, ima i nagoveštaja da će ligu dogodine popuniti ekipe iz Vranja, Bosilegrada i Bora, što iziskuje još veći rad u klubu koji bi doprineo i boljim rezultatima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 2 =