Обележен Светски дан борбе против СИДЕ

Друштво

Поводом Светског дана борбе против СИДЕ, јуче је у Средњој школи „Бранислав Нушић” у организацији сокобањског Дома здравља и Црвеног Крста, Маријана Николић, сестра поливалентне патронаже, средњошколцима одржала предавање о начинима заштите од ове болести.

Први децембар- Светски дан борбе против сиде, већ тридесети трећи пут се обележава у свету ове године под слоганом „НЕЈЕДНАКОСТ. AIDS. ПАНДЕМИЈЕ.ДА СТАВИМО ТАЧКУ” чиме се акценат ставља на потребу превазилажења неједнакости и унапређивању људских права што је од кључног значаја за све оне који су инфицирани.

− Оно што је битно и што хоћемо да кажемо је да је медицина за десет година доста напредовала тако да сада уз одговарајућу антиретновирусну терапију пацијенти који су ХИВ-ом инфицирани могу да имају један леп и комфоран живот, наредних 50 година. Сада ову болест већ третирамо као хроничну, а пре двадесет година је била акутна и највећа смртост је бележена у првих пет година. И поред тога и даље постоји та стигматизација људи који и ако се реше да кажу да су ХИВ позитивни, буквално их читаво друштво одбацује. Оно што је битно да се истакне да се уз ову антиретровирусну терапију концентрација вируса у крви смањује на минимум, чак и на нулу и да ти људи једноставно могу да функционишу као и све особе − истиће Маријана Николић.

 

Ученицима Средње школе „Бранислав Нушић” је јуче у оквиру предавања приказан и филм о путевима преноса ХИВ-а. Николић је истакла да млади о ХИВ-у не треба да се информишу искључиво једном годишње, на овај дан већ да током целе године, могу да дођу до поливалентне патронаже и добију савет уколико су у недоумици.

− Средњошколци из незнања, несигурности, тренутне слабости често ступају у незаштићенег полне односе услед чега може доћи до преноса ХИВ-инфекције. Оно што је битно је да постоје три пута преноса: Путем крви, крв на крв, путем незаштићеног полног сексуалног односа и са мајке на дете. На друге начине се ХИВ инфекција не преноси. Тако да једна особа која је ХИВ позитивна сасвим нормално може да фунционише − додала је Николић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 9 =