Европски слависти у Сокобањи о Андрићевој поезији

Друштво Култура

Иво Андрић, један од некадашњих честих гостију Сокобање, и даље је личност која изазива интересовање Европске стурчне јавности. Један од тих скупова данас је почео у сокобањском хотелу Моравица, где се налази и чувени Андрићев апартман број 144, који је сада претворен у спомен-собу.

Одржава се тродневни симпозијум у оквиру научно-истраживачког пројекта ,,Иво Андрић у европском контекстуˮ који се ове године организује по четрнаести пут. Тема овогодишњег скупа је ,,Андрићева поезијаˮ. О значају пројекта говорио је руководилац Бранко Тошовић са Института за славистику универзитета Карл Франц у Аустрији, Грацу.

У име домаћина, скупу се обратио председник општине Миодраг Николић, који је говорио о природним лепотама Сокобање, а коју је препознао и сам Андрић.

На симпозијуму лично или путем видео-конекције, своје радове презентоваће истраживачи из Србије, Грчке, Аустрије, Црне горе, и Хрватске.

Организатор овог симпозијума је горенаведени инстутут из Граца а покровитељ општина Сокобања.

Следећи, петнааести скуп, одржаће се следеће године у главном граду Словеније, Љубљани, подручју где је Андрић боравио у више наврата и створио неколико дела о том подручју. Договорено је да тада буде организован Дан Сокобање када ће словеначкој јавности бити представљена туристичка понуда Бање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 5 =