Evropski slavisti u Sokobanji o Andrićevoj poeziji

Društvo Kultura

Ivo Andrić, jedan od nekadašnjih čestih gostiju Sokobanje, i dalje je ličnost koja izaziva interesovanje Evropske sturčne javnosti. Jedan od tih skupova danas je počeo u sokobanjskom hotelu Moravica, gde se nalazi i čuveni Andrićev apartman broj 144, koji je sada pretvoren u spomen-sobu.

Održava se trodnevni simpozijum u okviru naučno-istraživačkog projekta ,,Ivo Andrić u evropskom kontekstuˮ koji se ove godine organizuje po četrnaesti put. Tema ovogodišnjeg skupa je ,,Andrićeva poezijaˮ. O značaju projekta govorio je rukovodilac Branko Tošović sa Instituta za slavistiku univerziteta Karl Franc u Austriji, Gracu.

U ime domaćina, skupu se obratio predsednik opštine Miodrag Nikolić, koji je govorio o prirodnim lepotama Sokobanje, a koju je prepoznao i sam Andrić.

Na simpozijumu lično ili putem video-konekcije, svoje radove prezentovaće istraživači iz Srbije, Grčke, Austrije, Crne gore, i Hrvatske.

Organizator ovog simpozijuma je gorenavedeni instutut iz Graca a pokrovitelj opština Sokobanja.

Sledeći, petnaaesti skup, održaće se sledeće godine u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani, području gde je Andrić boravio u više navrata i stvorio nekoliko dela o tom području. Dogovoreno je da tada bude organizovan Dan Sokobanje kada će slovenačkoj javnosti biti predstavljena turistička ponuda Banje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen − two =