„Европски дан посматрања птицаˮ на Бованском језеру

Друштво

У организацији Сокобањског Еколошког Друштва, другог октобра, обележен је Европски дан посматрања птица. Ове године навршава се три деценије организованог посматрања птица у Европи. У Сокобањи је на Бованском језеру, у пределу мрестилишта, овај датум обележен четврти пут по реду.

Двадесетак полазника из Сокобање којима се придружила једна полазница из Алексинца и један гост из Холандије, искористило је овај дан како би се на простору где река Моравица формира језеро, боље упознали са природом и богатством дивљег света у њему.

‒ Ово је нека тачка где се ми сваке године окупимо, пре свега што је подручје богато живим светом, не само птицама, него и водоземцима, рибама и инсектима. Забележили смо петнаестак различитих врста птица. Увек се нађе неко из екипе који уме да препозна врсте. Мислим да је то лепо искуство за све људе, да се упознају са живим светом у околини Сокобање ‒ каже Владан Димитријевић председник Сокобањског Еколошког Друштва.

Мрестилиште је и станиште различитих врста птица, што оних селидбених које ове крајеве настањују у току лета, тако и оних чије је ово свакодневно свратиште и станиште. Патке глуваре, колоније сивих чапљи, беле чапље, лиске које се овде гнезде, само су део овoг птичијег хабитата.

‒ Ово подручје, тренутно нема никакву заштиту. Ми смо га предложили „Заводуˮ, и у току је неко њихово прелеминарно истраживање и процена да ли ово станиште заслужује неку заштиту и коју тачно. Да ли би то било неко заштићено подручје које би директно имало управљача и било заштићено на неки стандардан начин или можда неко, евентуално, заштићено станиште, које нема управљача, али има одређене режиме заштите на њему, што би омогућило бољи живот свету који настањује ово подручје ‒ додаје Владан Димитријевић.

За оне најмлађе учеснике организована је, својеврсна, ходајућа радионица „Потрага за еколошким трофејомˮ, где су се они кроз дружење и игру упознавали са дивљим светом. Тражили су његове знакове присуства у природи, како оне позитивне, тако и оне негативне које човек оставља за собом. Сакупљањем еколошких трофеја имали су прилику да се боље упознају са светом птица и њиховим стаништем.

Посматрање птица, као хоби, веома је занимљив. Подразумева, како само посматрање, тако и ослушкивање звукова које оне производе. Организовано се врши у више од 35 земаља Европе и служи да се пажња јавности усмери ка разумевању потреба дивљих птица и њихових станишта.

Видео прилог акције обележавања „Дана посматрања птицаˮ можете погледати испод…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + nineteen =