Сокобањски Дом здравља и Црвени крст обележили три светска дана посвећена здрављу

Друштво

Сокобањски Дом Здравља и Црвени крст Сокобања, данас су акцијом мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви, у центру Сокобање, обележили Светски дан срца, Међународни дан старијих особа и “Октобар – месец здраве исхране.

Маријана Николић патронажна сестра дома здравља, каже да је ово одлична прилика да старије особе, посебно оне које нису то у могућности да чине у кућним условима, провере свој крвни притисак и ниво шећера у крви.

– Данас меримо крвни притисак и ниво шећера у крви, такође делимо агитке и бесплатне савете у смислу колико су битни здрави стилови живота, односно правилна исхрана, а с обзиром да су у питању старије особе и колико је битно редовно узимање терапије, редовна контрола код изабраног лекара и редовна физичка активност и то свакодневна минимум пола сата – рекла је Николић.

Светски дан срца је установљен 2000. године, са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти. Сваке године у свету 18,6 милиона људи умре од болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 80% превремених смрти од срчаног и можданог удара може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност). Светски дан срца ове године обележава се под слоганом: „Свим срцем за сва срца”.

Ове године Међународни дан старијих особа је усмерен на старије жене. Тема 2022. године је: „Отпорност и доприноси старијих жена” и представља позив на акцију и прилику да се гласови старијих жена чују, препознају и уваже и да се тиме покаже њихова отпорност и доприноси у друштву, да се промовише политички дијалог за унапређење заштите људских права старијих особа и препозна допринос старијих жена одрживом развоју.

Кампања „Октобар – месец правилне исхранеˮ реализује се на територији Републике Србије уз подршку Министарства здравља, са циљем скретања пажње јавности да се правилне навике у исхрани стичу у најранијим узрастима живота. У читавом свету организују се догађаји који имају за циљ да подсете човечанство на значај правилне исхране, на проблем великог броја гладних и на опасности које неправилна исхрана носи са собом.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + 1 =