Preduzetništvo

Европска мрежа предузетништва − помоћ предузетницима у Зајечарском округу

Друштво

У циљу ефикасног и ефективног искоришћавања потенцијала малих и средњих предузећа на јединственом европском тржишту, Европска комисија је 2008. године формирала Европску мрежу предузетништва – Enterprise Europe Network (EEN). То је највећа европска мрежа за пословну подршку која нуди помоћ малим и средњим предузећима у Европској унији и шире. EEN мрежа је активна у преко 60 земаља широм света. Окупља три хиљаде експерата који долазе из више од 600 организација, а свака од њих позната је по одличној пракси пружања пословне подршке.

Мрежу чине технолошки паркови, организације за подршку иновацијама у пословању, универзитети и истраживачки институти, организације за регионални развој и привредне коморе.

Појединци не могу бити чланови EEN мреже, али могу да користе њене бројне услуге.

Координатор активности Мреже у Србији је Привредна комора Србије, а партнери су: Иновациони центар Машинског факултета у Београду, Институт „Михајло Пупин”, Развојна агенција Србије, Пословно-технички Инкубатор Нови Сад и Универзитет у Нишу. Ангажовање партнера у Европској мрежи предузетништва у Србији финансира Европска унија кроз програм COSME (Programme for the Competitiveness of Enterprises and SME/Европски програм за конкурентност малих и средњих предузећа-МСПа).

Preduzetništvo

Мала и средња предузећа и предузетници у Србији могу преко Мреже да добију информације о условима за улазак на тржиште Европске уније (релевантни закони, директиве…), приликама за извоз, јавним набавкама, новим технологијама, потенцијалним партнерима, могућностима технолошког развоја и програмима Европске уније.

Европска мрежа предузетништва је активна у више од 60 земаља широм света. Са више од 600 партнера (агенције, универзитети, истраживачко-технолошке развојне институције…), ова Мрежа представља највећу међународну организацију која промовише и помаже рад малих и средњих предузећа. Преко Мреже мала и средња предузећа могу да остваре пословну сарадњу са иностраним партнерима.

− У зависности од тога за коју сте врсту сарадње заинтересовани, попунићете неке од форми како би нам дали више информација о вашој компанији и облицима сарадње за које сте заинтересовани (пословна сарадња са предузећима широм ЕУ, имате технологију коју желите да понудите, тражите нову технологију или желите да развијете сарадњу у области истраживања и развоја) − наводи се у позиву ове организације.

Чланови тима помажу приликом попуњавања формулара (писменим и усменим путем). Следи тражење партнера, преко Европске мреже предузетништва, у земљама које су предузетници назначили да су интересантне за њих.

Поред овога, организују се и међународно пословни сусрети и посета компанијама у иностранству. Заинтересовани прво треба да погледају списак најављених догађаја на: enterprise-europe-network.ec.europa.eu и обавесте партнере у Мрежи уколико желе да учествују на неком догађају.

Представници Мреже у Србији позивају мала и средња предузећа Зајечарског округа да се јаве и постану чланови Мреже и искористе могућности која она пружа.

Заинтересовани се могу јавити на адресу: Иновациони центар Машинског факултета (ICMF), Јасмина Миленковић (jmilenkovic@mas.bg.ac.rs), tel.011/3302 499.

За детаљније информације о Мрежи заинтересовни се могу информисати на: een.ec.europa.eu и www.een.rs.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 4 =