ЕУ додељује бесповратна средства приватним предузетницима у сектору туризма у источној Србији

Друштво

Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам” јуче је објавио конкурс за доделу бесповратних средстава у циљу ублажавања економских последица насталих због пандемије ковид-19 у сектору туризма, са укупним буџетом од милион евра.

Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам” финансира Европска унија, суфинансира немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ), а спроводи немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ). Пројекат је усмерен на развој туризма као значајног привредног потенцијала за подстицање економског развоја источне Србије и Доњег Подунавља.

ГИЗ ће одржати две инфо сесије, данас 3.јула од 18 часова и у понедељак 6. јула од 13 часова, на којима ће, поред представљања програма и процедура, потенцијални подносиоци пројеката имати могућност да поставе питања и добију појашњења о детаљима позива.

Инфо сесије биће организоване онлајн и моћи ће да им се приступи путем линка или фејсбук странице.

Конкурсна документација доступна је на линку.

Право учешћа на конкурсу, чији је циљ помоћ приватним предузетницима да превазиђу последице изазване ковид-19 пандемијом у сектору туризма, имају потенцијални корисници са територија градова и општина: Бољевац, Бор, Голубац, Кладово, Књажевац, Мајданпек, Неготин, Пожаревац, Смедерево, Сокобања, Велико Градиште и Зајечар.

Главни циљеви пружања бесповратне помоћи усмерени су на унапређење безбедносних и хигијенских стандарда објеката и услуга које се нуде туристима и модернизацију смештајних и угоститељских објеката, објеката за дегустацију, инфо пунктова, сувенирница и других туристичких садржаја. То обухвата, мада не искључиво, трошкове за реновирање (адаптацију, проширење и унапређење квалитета објеката укључујући набавку неопходне опреме као што су намештај, кухињске апарате итд.), затим за инфраструктуру малог обима и опрема за постојеће или нове активности у понуди подносиоца захтева, као што су бициклизам, вожња кајаком, набавка шатора, спортске опреме, итд., увођење нових туристичких производа и услуга, продајних канала и промотивне активности.

Подносиоци захтева за бесповратну помоћ могу бити: физичка лица која пружају услуге смештаја, регистрована пољопривредна газдинства и микро и мала предузећа (до 50 запослених).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + 7 =