Moravica

Eko patrola otkrila uzroke zamućenja Moravice?

Društvo

Sokobanjsko ekološko društvo (SED) je nedavno objavilo tekst u kome stoji da je pronađen još jedan uzrok zamućenja Moravice i da je to Rudnik Mrkog uglja „Sokoˮ. Naime, još prošle godine SED je istražio moguće uzročnike zamućenja Moravice i tom prilikom je njihova patrola, koja se sastoji od stručnjaka iz te oblasti, utvrdila da postoje dva uzročnika zagađenja, a to su plantaže Prosišta iznad Sesalca gde je došlo do spiranja površinskog sloja zemljišta sa ogromne površine koju plantaža zahvata, formiranja nanosa i mulja kao i njegovo ulivanje u rečicu Izgare, odakle se taj nanos preko Sesalačke reke transportovao u Moravicu) i MHE Blendija, na čijoj vodoustavi su se zadržale ogromne količine nanosa i mulja, koje su se odatle postepeno iznosile i izazvale zamućenje Moravice, a problem je eskalirao kada je vodoustava otvorena zbog čišćenja.

Međutim, ove godine se Moravica zamutila i bez obilnih padavina, pa je patrola SED i to istražila i došli su do zaključka da je u tom periodu glavni urok zamućenja bio Rudnik mrkog uglja „Sokoˮ iz koga su u Izgaru, pritoku Moravice, zbog sušnog perioda i malog protoka Sesalačke reke (nedovoljnog za pokretanje nanosa), ispuštane značajne količine mulja.

drago milinkovic Drago Milinković, direktor RMU „Sokoˮ kaže da ga je pomenuti tekst iznenadio jer rudnik od 1. aprila nakon nesreće nema proizvodnju, kao i da postoje tri lokacije koje mogu da budu potencijalni zagađivači, ali nisu jer se voda i njena čistoća redovno ispituju.

– Ja sam tražio sastanak sa nadležnima iz opštine Sokobanja kome će prisustvovati i predsednik ekološkog društva Vladan Dimitrijević. Izneo sam svoju problematiku i pozvao ljude iz ekološkog društva da dođu i obiđu rudnik da se tako utvrdi pravo, činjenično stanje. Ja odgovorno tvrdim da rudnik nikada nije bio niti je sada zagađivač reke Moravice – istako je Milinković.

Sa druge strane Vladan Dimitrijević kaže da je stručna patrola SED, koju čine jedan stručnjak za bujice i eroziju, građevinski inženjer i šumar po drugi put radila analizu mogućih uzroka, obišla Moravicu uzvodno od Sokobanje i pritoke na kojima su uočavani određeni problemi i tom prilikom utvrdila da zamućenje definitivno dolazi iz Rudnika mrkog uglja „Sokoˮ.

Vladan Dimitrijevic– Ono što je meni veoma drago je da je rudnik odmah zaustavio dalje zamućenje i što su napravili analizu i spremni su da preduzmu dalje mere da do zamućenja više ne dolazi. Još nešto što je jako važno naime, meni je malo žao što smo ih sada prozvali jer se rudnik trenutno nalazi u jednoj teškoj situaciji, ali zdravlje građana je na prvom mestu i mi ćemo uvek kada uočimo da postoji nešto što nije po zakonu i što možda ugrožava zdravlje građana da reagujemo – rekao je Dimitrijević.

On je dodao da postoji i jedan mnogo veći uzročnik koji se manifestuje kada su obilne padavine a to je već pomenuta plantaža Prosište iznad Sesalca, koja je nastala pre nekoliko godina i zauzima nekadašnju utrinu iznad Sesalačke pećine, a u skorije vreme se proširila i na utrinu iznad Rujišta. To zemljište je raskrčeno, ali očigledno ne dovoljno stručno i pretvoreno u plantažu šipurka i sada to zemljište stalno spiraju kiše tako da su u roku od samo nekoliko godina stvorene jaruge.

– Mi smo iskoristili pomenuti sastanak sa predstavnicima RMU ‘Soko’ i lokalne samouprave da opštini skrenemo pažnju i na taj problem i da napravimo jednu manju analizu mera koje je vlasnik te plantaže trebalo da preduzme i da spreči dalje spiranje zemljišta. Želim da napomenem da spiranje nije veliki problem samo zbog zamućenja već može dovesti do toga da tu nastane golet, a to je i zakonom zabranjeno jer Republika Srbija ima Zakon o zaštiti zemljišta koji obrađuje ovu temu – dodao je Dimitrijević.

Prvi čovek sokobanjskog ekološkog društva je rekao da će se rado odazvati pozivu predstavnika rudnika i obići će njihovo postrojenje za prečišćavanje vode.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × five =