Dogovorene mere za uštedu električne energije na teritoriji opštine Sokobanja

Društvo

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije pre nekoliko dana donelo je predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu i privredu.

Predstavnici opštine Sokobanja, povodom toga održali su juče sastanak sa predstavnicima preduzeća i ustanova čiji su oni osnivači i republičkim ustanovama koje se nalaze na teritoriji opštine Sokobanja i dogovorili određene mere koje će doprineti uštedi električne energije u narednom periodu, saznajemo od Miodraga Nikolića, predsednika opštine Sokobanja. Usvojen je predlog preporuka kao što su racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, i generalno unapređenje energetske efikasnosti što bi trebalo da omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

– JP ‘Zelenilo’ koje upravlja rasvetom napraviće plan mera u kojim momentima ćemo gasiti tu rasvetu, a da se pri tom ne ugrozi bezbednost građana na ulicama ni funkcionisanje nekih ustanova. Napravićemo plan koji će biti ušteda od nekih 15 odsto električne energije. Veći deo rasvete na teritoriji naše opštine i jeste LED rasveta, ostalo je još nekih 20 posto koje ćemo takođe zameniti ovom rasvetom u narednom periodu. Napravićemo planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže. Naime, uradićemo rekonstrukciju grejanja svih opštinskih institucija koje se nalaze oko opštine kao što su zgrade suda, policijske stanice, vatrogasnog društva, katastra, poreske uprave. Tako da će i tu biti ušteda jer neće biti potrebno da se kancelarije i prostorije dogrevaju niti klimama niti grejalicama. I ono što je bitno je da će svaka ustanova imati lice zaduženo za kontrolu da li je nakon radnog vremena ugašeno svetlo, ostao uključen računar i slično, tako da ćemo zajedničkim snagama doći do uštede električne energije – rekao je Nikolić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen − sixteen =