Folklor

Десети пут је играло коло под Озреном

Култура

Десети јубиларни сабор фолклора „Игра коло под Озреном” одржан је у суботу на теренима код школе. Организатор сабора је КУД “Соко”под покровитељством општине Сокобања. Ове године на сабору је учествовало око 300 фолклораша из 13 културно уметничких друштава међу којима су била и два КУД-а из Бугарске па је сабор добио и међународни карактер. Поред домаћина КУД-а „Соко”, учествовали су КУД „Фолклорна Китка” и КУД „Чародеики” из Вршеца из Бугарске, Фолклорни ансамбл“Коло” из Књажевца, Центар народног традиционалног плеса и игре из Новог Сада, КУД „Вук Караџић” из Бадњевца, КУД „Душан Јовић” из Ресника, КУД „Расина” из Крушевца, КУД „Каонички извори” из Каоника, КУД „Петрус Забрега” из Параћина, КУД „Слемен” из Милушинца, КУД „Буковик” из Мозгова и КУД „Младост” из Читлука.

Сабор негује и чува део народне традиције. Манифестација је, пре свега, ревијалног карактера и у оквиру ње културно-уметничка друштва представљају се играма из свог краја. У такмичарском делу се бирају најлепша Лептерија и најлепши Жупан, ликови из чувене легенде овог краја. За победнике је организатор спремио вредне награде (викенд у Сокобањи, улазнице за аква парк, ручак или вечера). Ове године стручни жири у саставу, Горан Петровић учитељ, Голуб Радовановић, етнолог (председник жирија) и Љубиша Митић дугогодишњи кореограф ансамбла „Оро” из Ниша је за најлепшу Лептерију изабрао Тању Пантелић из КУД-а „Вук Караџић” из Бадњевца а за најлепшег Жупана проглашен је Богдан Курјаков ,члан Центра народног традиционалног плеса и игре из Новог Сада.

Већ по традицији, сабор је у 16 часова почео дефилеом када су учесници прошетати центром Сокобање и одиграли заједничко коло у центру града након чега су уследили наступи на позорници пред препуним трибинама, на теренима код школе.

– Задовољан сам како је све протекло, мислим да смо успели да организацију подигнемо на највиши могући ниво. Ово нам је друга велика манифестација ове године. Наредне године ћемо се потрудити да будемо још бољи и да ће се 11. сабор фолклора „Игра коло под Озреном” одржати на Летњој позорници „Врело” – каже председник КУД –а „Соко” Славољуб Ћирковић.

Сабор је отворио председник општине Сокобања Исдор Крстић, који је поздравио све учеснике и пожелео им добродошлицу уз обећање да ће општина Сокобања и у будућности подржавати ову манифестацију.

Након сабора, за све учеснике и госте организована је журка у дискотеци УНО која је трајала до раних јутарњих сати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 − six =