„Дани поља” Пољопривредне стручне службе Књажевац у Реснику

Друштво Пољопривреда

Пољопривредна саветодавна стручна служба (ПССС) Књажевац је у петак на огледним парцелама домаћина Драгише Живановића и Небојше Вељковића у селу Ресник одржала „Дане поља”. Срђан Цветковић стручни сарадник за ратарство у ПССС Књажевац, каже да је ово активност коју спроводе сваке године и која веома значи пољопривредним произвођачима. Домаћини дају своју парцелу и механизацију а стручна служба семенски материјал и хемијска средства потребна за заштиту биљака од болести и штеточина.

− На овој огледној парцели заступљене су 25 сорти пшенице, јечма и тритикала седам семенских кућа. Тако да је то прилика да произвођачи виде које су предности и мане сорти које су засађене на огледној парцели односно могу се уверити у производне генетске потенцијале сорти које су биле у огледу и да се определе за неку од њих − каже Цветковић.

Метеролози истичу да је ово најхладније пролеће у последњих 70 година кога карактеришу и велике количине падавина а све то је погодовало развоју болести и штеточина на многим парцелама. Огледна парцела коју су јуче посетили на подручју општине Сокобања, засађена је међутим касније тек 5.децембра и Цветковић сматра да је то један од разлога зашто парцелу нису напале ни болести ни штеточине.

− Ту су нам колеге из семенске куће које су нам дале семенски материјал и они кажу да су задовољни како изгледа оглед, јер је посебно јужни део Србије пун болести и штеточина упркос третманима које су спроведени за заштиту од њих − додаје Цветковић.

Стручни сарадник службе Живорад Јовановић, дипломирани инжењер заштите биља задужен да се стара о здрављу усева, такође истиче да је задовољан јер парцеле на територији општине Сокобања и Књажевац нису захваћене болестима попут пепелнице, септорије или рђе жита као што је случај у осталем делу Србије.

Узимајући све наведено у обзир стручњаци Пољопривредне саветодавне службе Књажевац истичу да ће приноси ове године упркос хладном и кишовитом пролећу бити на нивоу просека а у неким деловима и изнад просека.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × three =