Pešačenje

Дан пешачења у суботу – Корак ближе здрављу

Друштво

Планинарски клуб „Oзренˮ, у сарадњи са Планинарским савезом Србије, у суботу, 10. Септембра, организује планинарску акцију ,,Дан пешачења” под слоганом „Корак ближе здрављуˮ. Дан пешачења је спортско-рекреативна манифестација коју организују планинарски клубови широм читаве Србије и представља централну овогодишњу акцију у коју ће бити укључено више од 100 клубова и организација Планинарског савеза Србије.

Претходних година, акција је окупила више од 13.000 људи у 72 града и општина који су са својим планинарима поделили радост пешачења и активног боравка у природи. Овогодишња акција је, попут прошлогодишње, антипандемијског карактера и реализоваће се уз придржавање свих прописаних мера у вези са сузбијањем пандемије. Циљ манифестације је промоција здравог начина живота кроз пешачења и активности у вези са природом, као најбоље превентиве. Идеја је да се пешачење претвори у добру навику која има огроман значај за физичко и ментално здравље, а посебно у борби за јачање имунитета.

Фото из архиве 

Чланови ПК „Озренˮ позивају све мештане и туристе да им се придруже и учествују у овој лепој акцији у што већем броју. Циљ је да то буде масовна пешачка акција за непланинаре (становнике Сокобање и околине, све заинтересоване госте и туристе, са посебним нагласком на школску омладину, чланове радних и спортских организација, али и свих осталих заинтересованих појединаца).

Окупљање је у 9 часова испред амама у центру Сокобање, а учесници ће моћи да бирају између две кружне стазе које су припремљене за овај дан.


Стаза 1. Мала стаза – „Поповицаˮ (лака стаза; дужина стазе 5,30 км; висинска разлика 90 м; време пешачења три сата). Креће се се у 9:45 испред амама и даље се иде према парку Бањица, затим до плаже Жупан на реци Моравици, видиковца мала Поповица, назад до парка Бањица и централног градског трга.

Стаза 2. Велика стаза – „Лептерија-Сокоградˮ представља лаку до средње тешку стазу, дужине 7,80 км; висинска разлика 420м, време пешачења четири сата. Полази се такође испред амама, али у 9:30, затим се пешачи до Лептерије, Хајдук Вељкове пећине, видиковца Големи камен и видиковца Шиљати камен, до Сокограда са источне стране па назад до Лептерије, мале Поповице, Жупан плаже и до центра Сокобање.

Стазе су приступачне, уређене, обележене (маркиране црвено-белим круговима), са уграђеним путоказима и остаће као трајно спортско-рекреативно добро Сокобање у склопу мреже пешачких, туристичких и планинарских стаза.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + 15 =