Дан отворених врата за будуће средњошколце

Друштво

Ђаци и запослени у Средњој школи „Бранислав Нушић” у Сокобањи отворили су данас врата установе будућим средњошколцима и онима који су заинтересовани да упишу неки од смерова које нуди ова образовна установа. Сваки образовни профил имао је штанд на којем су ученици и запослени представили део онога што очекује будуће ђаке ове школе.

Ово је постало традиција да се на Дан отворених врата ученици упознају са школом, каже директорка Ана Милићевић. Како додаје, изложбени простор направили су у договору са колегама из Основне школе „Митрополит Михаило”.

– Нама је увек циљ да што више приближимо средњу школу ученицима 8. разреда Основне школе ‘Митрополит Михаило’ јер су наши ђаци превасходно ђаци који заврше ову основну школу. Желимо да на тај начин упознају нас, који радимо у овој школи, да виде део наставних средстава са којима располажемо, да чују мало о наставним методама које се овде примењују, а најбоља пракса је контакт са вршњацима који су већ ученици тих образовних профила – објашњава директорка.

Како истиче уписна политика школе у складу је са тим што се она налази на територији општине која је туристичка и која се бави здравственим туризмом. Тако ће и ове године уписати нову генерацију туристичких техничара, али и физиотерапеутских техничара.

– То је профил који већ две године уписујемо и који је изузетно популаран, профил физиотерапеутског техничара треба Сокобањи. Сигурна сам да ће у наредном периоду бити још много више установа које ће запошљавати ученике из овог образовног профила – напомиње директорка.

И гимназијски смер негује се у овој установи и део је традиције, истиче наша саговорница, додајући да је за ову годину планирано једно одељење гимназије општег смера. Оно је, како наводи, неопходно да би се створио високообразовани кадар који највише црпи из гимназијског образовања. Са друге стране, они који се определе за трогодишње образовање на располагању ће имати два смера.

– Увек имамо смер на трогодишњем трајању јер морамо да водимо рачуна и о ученицима који постижу слабије резултате. Постоји граница од 50 поена које морају да сакупе да би уписали четворогодишњу школу, за оне који то не постигну, а и за оне који желе имамо један од наших најпопуларнијих образовних профила, Кувар на трећем степену и имамо образовни профил Трговац који се отприлике сваке треће године школује, а за који такође постоји велико интересовање.

Директорка додаје да су то профили после којих ђаци лако могу да нађу посао, али и да наставе школовање уколико се за то одлуче.

 

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 4 =