Дан Библиотеке уз изложбу „Сокобања некад и садˮ

Друштво Култура

Народна библиотека „Стеван Сремацˮ у Сокобањи обележила је јуче своју годишњицу, Дан библиотеке, и 154. годину постојања. Овом приликом, гостима и посетиоцима представљена је изложба старих фотографија под називом „Сокобања некад и садˮ аутора Јелене Стојановић и Јасмине Илић-Паљевић.

Директорка Народне библиотеке „Стеван Сремацˮ у Сокобањи Јасмина Илић-Паљевић је у име колектива и у своје лично име поздравила присутне и пожелела им добродошлицу, а изложбу фотографија „Сокобања некад и садˮ, представила је Јелена Стојановић библиотекар у овој установи.

‒ Овом приликом представљен је само један део фотографија са краја 19. и почетка 20. века. Најзаслужнији човек за све те фотографије из тог периода је свакако тадашњи фотограф Синиша Ристић, наш Сокобањчанин. Без његових фотографија, које се данас обилато користе по интернету и разним публикацијама, ми готово не би знали како је изгледао наш град и живот у њему. Желим овом приликом и да најавим једну изложбу која ће бити посвећена Синиши Ристићу, фотографу који је овековечио Сокобању, њене госте и нарочито Бранислава Нушића који је био чест гост и његов пријатељ ‒ рекла је Стојановић.

На овим фотографијама које су тадашњим објективом отете од времена и сачуване како би будуће генерације могле да виде како је Сокобања некада изгледала, приказана су позната бањска места. Сокоград, предели сокобањског краја, зграде које и даље пркосе времену, излетиште Врело на коме се некада налазила и позната кантина „Врелоˮ, Амам купатило, Градски парк, сокобањска чаршија и некадашњи Дом културе.

Фотографије представљене на овој изложби су из фондова Народне библиотеке „Стеван Сремацˮ, сарадника библиотеке Србољуба Петковића и Кристијана Ђорђевића из Сокобање. Фотографије садашњег изгледа делова насеља, објеката и знаменитости, представљених ради поређења, урадио је фотограф Драгиша Петровић из Сокобање.

Овом приликом награђени су и највернији читаоци библиотеке. Најмлађи члан библиотеке је Тара Денић из Сокобање, најчиталац на дечијем одељењу је Лена Голубовић која је у 2022. години прочитала 59 књига, а на одељењу за одрасле са 115 прочитаних књига признање је припало Наташи Ђорђевић.

Изложба фотографија „Сокобања некад и садˮ биће отворена за посетиоце до 10. марта ове године, и заинтересовани могу да је погледају сваког радног дана од 8 до 19, а суботом до 14 часова.

Народна библиотека „Стеван Сремацˮ, овом приликом, позвала је све заинтересоване да дођу у сокобањску библиотеку и погледају изложбу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × one =