Dan Biblioteke uz izložbu „Sokobanja nekad i sadˮ

Društvo Kultura

Narodna biblioteka „Stevan Sremacˮ u Sokobanji obeležila je juče svoju godišnjicu, Dan biblioteke, i 154. godinu postojanja. Ovom prilikom, gostima i posetiocima predstavljena je izložba starih fotografija pod nazivom „Sokobanja nekad i sadˮ autora Jelene Stojanović i Jasmine Ilić-Paljević.

Direktorka Narodne biblioteke „Stevan Sremacˮ u Sokobanji Jasmina Ilić-Paljević je u ime kolektiva i u svoje lično ime pozdravila prisutne i poželela im dobrodošlicu, a izložbu fotografija „Sokobanja nekad i sadˮ, predstavila je Jelena Stojanović bibliotekar u ovoj ustanovi.

‒ Ovom prilikom predstavljen je samo jedan deo fotografija sa kraja 19. i početka 20. veka. Najzaslužniji čovek za sve te fotografije iz tog perioda je svakako tadašnji fotograf Siniša Ristić, naš Sokobanjčanin. Bez njegovih fotografija, koje se danas obilato koriste po internetu i raznim publikacijama, mi gotovo ne bi znali kako je izgledao naš grad i život u njemu. Želim ovom prilikom i da najavim jednu izložbu koja će biti posvećena Siniši Ristiću, fotografu koji je ovekovečio Sokobanju, njene goste i naročito Branislava Nušića koji je bio čest gost i njegov prijatelj ‒ rekla je Stojanović.

Na ovim fotografijama koje su tadašnjim objektivom otete od vremena i sačuvane kako bi buduće generacije mogle da vide kako je Sokobanja nekada izgledala, prikazana su poznata banjska mesta. Sokograd, predeli sokobanjskog kraja, zgrade koje i dalje prkose vremenu, izletište Vrelo na kome se nekada nalazila i poznata kantina „Vreloˮ, Amam kupatilo, Gradski park, sokobanjska čaršija i nekadašnji Dom kulture.

Fotografije predstavljene na ovoj izložbi su iz fondova Narodne biblioteke „Stevan Sremacˮ, saradnika biblioteke Srboljuba Petkovića i Kristijana Đorđevića iz Sokobanje. Fotografije sadašnjeg izgleda delova naselja, objekata i znamenitosti, predstavljenih radi poređenja, uradio je fotograf Dragiša Petrović iz Sokobanje.

Ovom prilikom nagrađeni su i najverniji čitaoci biblioteke. Najmlađi član biblioteke je Tara Denić iz Sokobanje, najčitalac na dečijem odeljenju je Lena Golubović koja je u 2022. godini pročitala 59 knjiga, a na odeljenju za odrasle sa 115 pročitanih knjiga priznanje je pripalo Nataši Đorđević.

Izložba fotografija „Sokobanja nekad i sadˮ biće otvorena za posetioce do 10. marta ove godine, i zainteresovani mogu da je pogledaju svakog radnog dana od 8 do 19, a subotom do 14 časova.

Narodna biblioteka „Stevan Sremacˮ, ovom prilikom, pozvala je sve zainteresovane da dođu u sokobanjsku biblioteku i pogledaju izložbu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty + ten =