Читлучка пећина − Пећина под Девесиљским каменом

Друштво Туризам

Читлучка пећина се налази на око 14 километара од Сокобање. Смештена је у подножју планине „Девица”, у засеоку села Читлук које од давнина носи назив „Истоци”, као одвојени крак села. Данас ово насеље носи назив „Врело”, врло вероватно и по изворишту, врелу реке Моравице које се налази у близини села. Пећина је, такође, позната под именом Врелска пећина или пећина под Девесиљским каменом. Име „Девесиље”, везује се за митску и лековиту биљку која је широко распрострањена и у шумама Европе, а нашла се и код нашег познатог писца Јована Јовановића Змаја у његовој последњој збирци под називом „Девесиље”.

Сам извор реке Моравице, туристички је валоризован. Једно је од омиљених излетишта Сокобање, радо посећено од стране туриста и мештана у различитим месецима. Опремљено је клупама за одмор, дрвеним мостићима, мобилијаром, а поготову је атрактивно у месецима када вода извире у свом пуном јеку.

У близини извора, са десне стране гледано на исток, налази се и обележен шумски пут који води до пећине. Потребно вам је неких пет минута до десет минута да обележеном  стазом дужине неких 200 метара, стигнете до јамског улаза, који се налази на неких пет метара висине од тла, у чијем је корену простор налик  пресушеном потоку.

Читлучка-Врелска пећина, иначе, има два улаза. Први, који је у облику издуженог јајета (има издужен елипсаст облик), релативно је приступачан за улазак. Други се налази са околне стране, већих је димензија и припада вертикалним јамским улазима (Вигледима).

Први улаз, који је приступачнији, води вас са неких пет до осам метара канала, до велике дворане. На самом крају тог канала, од централне дворане и два бочна пећинска канала видљива у дну, дели вас одсек или усправни степеник висине до пет метара. Некада су на овом месту постојале мердевине, данас их нема, тако да је улазак, заправо силазак неприступачан. Сама дворана је због вертикалног улаза веома добро осветљена дневним светлом. Оно што вам прво, уласком кроз канал, измами поглед, јесте и једна пећиница,поткапина са каналом у висини јужног дела зида дворане, на којој су видљиве дрвене мердевине.

Пећина је у прошлости, како давној тако и овој ближој, истраживана од стране спелеолога и археолога у потрази за научним подацима и историјским доказима о постојању праисторијских култура и реликтима тих давних времена. Постоје подаци о избијању врела воде из саме пећине, који датирају у крај 19. и почетак 20. века. Код мештана села Читлук још увек постоје усмена предања да је из ове пећине последњи пут вода излазила негде, половином прошлог, 20. века.

1 thoughts on “Читлучка пећина − Пећина под Девесиљским каменом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + 20 =