Богат културни програм овог лета: После краће паузе, поново Грин харт фестивал

Друштво Култура

Бројни културни догађаји и овог лета очекују нас у Сокобањи, а да ће бити садржаја за свачији укус најављују манифестације које се увелико припремају. Љубитељи хармонике и народне музике уживаће у Првој хармоници Србије, манифестација „Златне руке” окупиће поштоваоце традиције, а на велику радост публике, овог лета у Сокобањи ће се поново свирати и рокенрол на Грин харт фесту.

Док публика са нестрпљењем ишчекује програм ових манифестација и Бањског културног лета, директорка Културног центра Далиборка Стевановић каже да припреме увелико трају и да су познати датуми одржавања манифестација. Како каже, Бањско културно лето почеће одмах после Дана општине, који је 21. јуна и трајаће до краја августа.

Манифестација „Златне руке” која промовише стара јела и занате ове године 41. пут

Гастрономска манифестација „Златне руке”, која је прошле године одржана јубиларни 40. пут, организује се 14. јула. И овога пута учесници ће своје производе и ђаконије изложити на мермерном шеталишту, где се по традицији одржава ова манифестација. Посетиоци ће бити у прилици да пробају нека стара заборављена јела, да купе ручно израђене сувенире, али и да посматрају учеснике док ручно раде предмете који ће после бити оцењивани у склопу такмичарског дела програма.

Земља грува на Грин харту; Фото из архиве (К. Ђ)

Овог лета на радост љубитеља рока, после краће паузе, поново се организује Грин харт фестивал који ће трајати два дана, 19. и 20. јула. Овај фестивал први пут је одржан 2016. године, а захваљујући њему у Сокобањи су гостовала бројна звучна имена из света музике. Неки од извођача су Orthodox Celts, Забрањено пушење, Ван Гог, Рибља Чорба, S.A.R.S, Деца Лоших музичара, Влатко Стефановски, Електрични оргазам, Стерео Банана, Земља грува и многи други. Оно што додатно обећава када је овај фестивал у питању јесте да се програм одржава на великој сцени Летње позорнице „Врело”.

У току претквалификације за Прву хармонику, финале у Сокобањи

Једно од најстаријих такмичења у земљи Прва хармоника Србије, 61. по реду, одржаће се на Летњој позорници „Врело” 6, 7. и 8. августа. У току су претквалификације за финално такмичење у Сокобањи, које се одржавају у неколико српских градова, као и у Вуковару и Бечу.

Све ове манифестације организује Културни центар Сокобања, а директорка установе позвала је суграђане и остале посетиоце да, у складу са својим интересовањима, испрате програм ове летње сезоне.

Текст: К. ; Ј. Р.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 1 =