Безбедност деце на интернету: Едукација најбоља мера

Друштво

На интернету нико није 100 одсто безбедан, а едукација и превенција су добри кораци да се избегну ризичне ситуације, један је од закључака панел дискусије о безбедности деце на интернету која је одржана крајем протекле радне седмице у Сокобањи. У просторијама Иновационог центра окупио се велики број родитеља који су имали прилике да нешто више о правилној и безбедној употреби дигиталних технологија науче од предавача из Националног контакт центра за безбедност деце на интернету Министарства информисања и телекомуникација.

Овај контакт центар при министарству постоји већ седам година, а деца и родитељи дигитално насиље могу пријавити бесплатним позивом на број 19833.

– Повезани смо са свим релевантним институцијама почевши од полиције, тужилаштва, домова здравља, центра за социјални рад, Министарства просвете и у зависности који проблем дете доживљава на дигиталним технологијама односно на интернету, ми једним кликом, једном апликацијом прослеђујемо надлежним институцијама на решавање. Оно што ово Министарство односно Центар пре свега истиче као још једну битну активност јесу ове радионице, јесте пре свега едукација јер када владамо информацијама, знањем онда ћемо те ризике који, нажалост, постоје на интернету да сведемо на најмању могућу меру – каже Емина Бековић, едукатор Националног контакт центра.

Како објашњава, родитељи се обраћају за помоћ највише због злоупотребе фотографија њихове деце, а на другом месту је прекомерна употреба интернета, односно зависност од видео-игрица.

– Родитељи бију битку и не знају како да реше тај проблем када дете не може да се одвоји од мобилног телефона, када не може да побегне од тих друштвених мрежа, од игрица, то највише мучи родитеље, на кој начин то да реше – додаје.

Председница Скупштине општине Сокобања Данијела Васиљевић и едукаторке Националног контакт центра

Интернет је веома користан и пружа пуно бенефита, али са друге стране има и много злоупотреба и опасности које вребају, а дечија порнографија, педофилија, онлајн сексуалног злостављање, уцена, претње су само неке од њих.

– Оно што је најбитније јесте да су, пре свега, родитељи први учитељи и родитељ мора да има знање које су то мере заштите на интернету да би могао да пренесе свом детету. Да дете када му родитељ купи уређај, плаћа интернет, буде безбедно и да зна да препозна те ризичне ситуације, да препозна превару, манипулацију и да каже одраслој особи од поверења кад се нешто деси – истиче наша саговорница.

Ова корисна едукација за родитеље одржана је на иницијативу народне посланице Оливере Денић, која истиче да је целој овој причи приступила најпре као родитеље два детета школског узраста.

– Из разговора са својим колегама, родитељима из Сокобање схватила сам да нажалост не постоји довољно свести односно нема довољно знања шта интернет који је свима нама доступан, а посебно нашој деци укључујући друштвене мреже и доступност информација, какве опасности то може да носи. Посебно су то неке ствари које прате развој наша деце. Сам интернет и све што доноси данашња технологија је нама родитељима све мање познато, док деца то све брзо прихватају и савладавају. Међутим постоји опасност да нажалост то може да савлада њих, о чему читамо редовно у медијима, и нажалост то може имати врло погубне последице – рекла је посланица и захвалила се запосленима у Националном контакт центру и Основној школи „Митрополит Михаилоˮ на сарадњи.

Она је изразила наду да ће се повећати интересовање у будућности и да ће бити још оваквих размена искустава, а таква очекивања оправдава и попуњеност места у просторији Иновационог центра где је одржана прва едукација. Овом приликом родитељима су подељени и приручници са саветима за заштиту деце на интернету.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − seven =