Autobuski

Besplatan prevoz za sve na teritoriji Opštine Sokobanja i u narednih pet godina

Društvo

Politika lokalne samouprave u Sokobanji je, pored ulaganja u turizam, unapređenje poljoprivredne proizvodnje i poboljšanje uslova života na selu kroz niz mera i akcija. Jedna od njih je organizovanje besplatnog prevoza za sve meštane okolnih sela na lokalu. Sa ovom merom krenulo se još 2017. godine putem Javne nabavke i za te namene, iz budžeta opštine godišnje je izdvajano nešto manje od 17 miliona dinara. Od maja ove godine besplatan prevoz organizovan je putem javno-privatnog partnerstva (koncesija). Ugovor je zaključen na pet godina.

Predmet javno-privatnog partnerstva je bilo poveravanje obavljanja delatnosti gradskog i prigradskog linijskog prevoza putnika na teritoriji Opštine Sokobanja, u celini, jednom privatnom partneru.


Prevoz se obavlja na linijama:

‒ Sokobanja-Resnik-Sokobanja;
‒ Sokobanja-Dugo Polje-Blendija-Nikolinac- Sokobanja;
‒ Sokobanja-Jezero-Novo Selo-Radenkovac-Sokobanja;
‒ Sokobanja-Vrmdža-Trgovište-Mužinac-Arbanovac-Sokobanja,
‒ Sokobanja-Rujevica-Jošanica-Žučkovac-Sokobanja;
‒ Sokobanja-Trubarevac-Poružnica-Sokobanja;
‒ Sokobanja-Beli Potok-Sokobanja i
‒ Sokobanja-Sesalac-Bogdinac-Milušinac-Cerovica-Levovik-Čitluk-
Vrelo-Sokobanja


Isidor KrstićPrevoz je linijski i organizovan je tako da su linije prilagođene školskoj nastavi.

U periodu kada su školski raspusti prevoz se organizuje do svakog sela na teritoriji opštine dva puta nedeljno. Prevoz obavlja grupa ponuđača koju čine „Banbus”, preduzeće za saobraćaj i turizam i D.O.O. Obrenovac i Saobraćajno preduzeće „Sokoprevoz” D.O.O. Sokobanja.

‒ U sokobanjskim selima najviše je staračkih domaćinstava sa penzionerima koji su, u najvećoj meri, korisnici najnižih penzija i za ovu socijalnu kategoriju ušteda na prevozu mnogo znači u situacijama kada imaju potrebu da posete lekara, završe neke poslove u opštinskim institucijama ili obave kupovinu.Ova mera utiče i na kućni budžet onih koji su u radnom odnosu i putuju svaki dan u Sokobanju na posao. Korišćenjem usluge besplatnog prevoza smanjuju se troškovi i na neki način se ostvaruje ušteda ‒ kaže Isidor Krstić predsednik Opštine Sokobanja.

Opština Sokobanja je do skoro bila jedina opština na čijoj teritoriji je besplatan prevoz za sve putnike, a primetno je da u poslednje vreme primer ove dobre sokobanjske prakse preuzimaju i druge opštine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen − 9 =