Autobuski

Бесплатан превоз за све на територији Општине Сокобања и у наредних пет година

Друштво

Политика локалне самоуправе у Сокобањи је, поред улагања у туризам, унапређење пољопривредне производње и побољшање услова живота на селу кроз низ мера и акција. Једна од њих је организовање бесплатног превоза за све мештане околних села на локалу. Са овом мером кренуло се још 2017. године путем Јавне набавке и за те намене, из буџета општине годишње је издвајано нешто мање од 17 милиона динара. Од маја ове године бесплатан превоз организован је путем јавно-приватног партнерства (концесија). Уговор је закључен на пет година.

Предмет јавно-приватног партнерства је било поверавање обављања делатности градског и приградског линијског превоза путника на територији Општине Сокобања, у целини, једном приватном партнеру.


Превоз се обавља на линијама:

‒ Сокобања-Ресник-Сокобања;
‒ Сокобања-Дуго Поље-Блендија-Николинац- Сокобања;
‒ Сокобања-Језеро-Ново Село-Раденковац-Сокобања;
‒ Сокобања-Врмџа-Трговиште-Мужинац-Арбановац-Сокобања,
‒ Сокобања-Рујевица-Јошаница-Жучковац-Сокобања;
‒ Сокобања-Трубаревац-Поружница-Сокобања;
‒ Сокобања-Бели Поток-Сокобања и
‒ Сокобања-Сесалац-Богдинац-Милушинац-Церовица-Левовик-Читлук-
Врело-Сокобања


Isidor KrstićПревоз је линијски и организован је тако да су линије прилагођене школској настави.

У периоду када су школски распусти превоз се организује до сваког села на територији општине два пута недељно. Превоз обавља група понуђача коју чине „Банбус”, предузеће за саобраћај и туризам и Д.О.О. Обреновац и Саобраћајно предузеће „Сокопревоз” Д.О.О. Сокобања.

‒ У сокобањским селима највише је старачких домаћинстава са пензионерима који су, у највећој мери, корисници најнижих пензија и за ову социјалну категорију уштеда на превозу много значи у ситуацијама када имају потребу да посете лекара, заврше неке послове у општинским институцијама или обаве куповину.Ова мера утиче и на кућни буџет оних који су у радном односу и путују сваки дан у Сокобању на посао. Коришћењем услуге бесплатног превоза смањују се трошкови и на неки начин се остварује уштеда ‒ каже Исидор Крстић председник Општине Сокобања.

Општина Сокобања је до скоро била једина општина на чијој територији је бесплатан превоз за све путнике, а приметно је да у последње време пример ове добре сокобањске праксе преузимају и друге општине.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − seven =