Banja u vreme zabrane kretanja: Prazna šetališta i žal za gostima

Društvo

Građani opštine Sokobanja, sudeći po našim jutrošnjim snimcima, u potpunosti poštuju zabranu kretanja koja je ovog vikenda najduža. Virus korona, ne samo da je primorao meštane Banje da ovih dana budu u svojim domovima, već je onemogućio mnogobrojne poklonike ovog turističkog mesta da Vaskršnje praznike provedu u prelepom ambijentu Sokobanje.

Osim što Sokobanjcima, ili kako većina voli da kaže Sokobanjčanima, nedostaju draga lica koja već u ovom periodu susreću promenadom, izolacija zbog virusa utiče i na njihovu ekonomsku snagu.

Prošla godina je bila rekordna po posećenosti u poslednjih 15 godina od kada se beleži rast turističke posećenosti ove banje. U 2019. godini Sokobanju je posetilo 115.000 turista i zabeleženo je 560 000 noćenja. U januaru ove godine, Ljubinko Milenković, direktor TOS, je obznanio da u 2020. godini očekuje rast od 25% turističkog prometa.
Tada je Milenković još i napomenuo „Veliki uticaj na ovako veliku posećenost Sokobanje imalo je i Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacije dodelom vaučera, koje su stanodavci dobro iskoristili, dok je sama dodela vaučera uticala na one koji su nelegalno izdavali smeštaj da pređu u legalne tokove”.

Aperture: 8
Camera: NIKON D7000
Iso: 200
Orientation: 1

Autor fotografija: Kristijan Đorđević

Sokobanja je bila lider u korišćenje pogodnosti koje pružaju vaučeri. Nadamo se da će to ostati i kada prođe virus korona. To bi bilo dobro s obzirom na najavu da će država raznim merama pomoći privredu. Sve što dođe, mora i da prođe. Pa tako i sa virusom. Samo kada je u pitanju turizam, što pre, to bolje. Šetaćemo se mi ovog leta banjskim šetalištem. Sa maskom, na dva koraka ili opušteno zavisiće od nevidljive korone. Ne pitamo se samo mi.

Ninoslav Miljković

 

1 thought on “Banja u vreme zabrane kretanja: Prazna šetališta i žal za gostima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

seven − 4 =