Apel građanima: Ne palite travu i nisko rastinje!

Društvo Poljoprivreda

Iako smo navikli da povećan broj požara u polju bude nakon žetve, tokom letnjih meseci, broj požara na otvorenom ovog proleća više nego obično angažovao je ovdašnju Vatrogasnu jedinicu.

Načelnik Odeljenja za VSJ u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Nedeljko Gagić, apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje, s obzirom da je, od sredine marta do danas, evidentiran povećan broj požara na otvorenom prostoru.

−Požari na otvorenom prostoru se veoma brzo šire, zahvataju velike površine, i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana, a često nanose velike materijalne štete. Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva, je ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje naših građana− upozorio je Gagić.

Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i naudaljenosti od 200 metara od ruba šume.
Inače, spaljivanje žetvenih ostataka je kažnjivo po više zakona i karakteriše se kao krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Vlasnik poljoprivrednog gazdinstava gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi na period od dve godine, dok su predviđene kazne za fizička lica od 100.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do milion dinara. Takođe, izazivač požara je dužan da nadoknadi troškove intervencije vatrogasaca.

U periodu od 1. januara do 25. marta ove godine, na teritoriji Republike Srbije, evidentirano je 6.582 požara, od čega je 3.551 požar nastao na otvorenom prostoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

four + seventeen =