Анкетирање, па стратегија: За бољи положај младих у Сокобањи

Друштво

Које су потребе младих у Сокобањи, са којим се проблемима суочавају и како да се побољша њихов положај у друштву? Одговоре на ова питања потражили су представници Локалног савета за младе, а добијени резултати омогући ће креирање петогодишњег стратешког документа који би допринео већој видљивости ове популације у локалној заједници.

– У сарадњи са УНИЦЕФ-овим Репортом креирали смо први део анкетирања младих у Сокобањи, пре свега, представника школског парламента, који ће касније анкетирати остале ученике школе. План је да то проширимо и на остале младе у овом месту. Да их анкетирамо и видимо које су њихове потребе да бисмо квалитетније могли да израдимо тај стратешки документ – појашњава Урош Живковић, председник Локалног савета за младе у општини Сокобања.

Представници УНИЦЕФА кажу да су задовољни како је протекао први део анкетирања у којем су учествовали предствници ђачког парламента, који ће даља истраживања спровести на волонтерској бази.

– Млади су били поприлично изненађени и позитивно су одреаговали генерално на сам процес креирања стратегије, имајући у виду да ће то утицати највише на њих. И самим тим били су изузетно задовољни када су дошли до сазнања да се, у ствари, цео процес анкетирања врши онлајн, путем неке нове платформе, која је њима далеко приближнија у односу на стандардне начине анкетирања – наводи Марко Митровић из УНИЦЕФ-ове канцеларије у Београду.

Урош Живковић, Ана Милићевић и Марко Митровић 

Припреме за израду стратегије наишле су и на подршку директорке школе, која је истакла значај ове сарадње.

– Средња школа никада није као свој циљ имала једино образовање ученика, у смислу уских знања која се стичу кроз учење предмета образовних профила, већ смо увек покушавали да будемо део заједнице и да наше ђаке мотивишемо и упутимо на све начине како да они тој заједници допринесу. Кроз тај процес сарадње они уче и неке вештине које ће им бити корисне касније, током наставка школовања и током рада. Веома је значајно да имају свест о томе да је њихов глас битан. Кроз ову сарадњу, управо смо дошли до тога – да имају неког ко ће чути њихов глас што може допринети да њихов живот и живот њихових вршњака сутрадан буде квалитетнији у Сокобањи – навела је директорка Средње школе „Бранислав Нушићˮ Ана Милићевић.

УНИЦЕФ-ова платформа чији је циљ бољи положај и квалитетнији живот младих доступна је на глобалном нивоу, а у Србији заједница „репортераˮ тренутно броји 10.000 чланова.

Представници Локалног савета младих и УНИЦЕФ-а на састанку са руководством општине

Представници локалног савета за младе и УНИЦЕФ-а разговарали су и са представницима локалне самоуправе. На састанку у Општини Сокобања представили су платформу и њене циљеве, као и начине лакшег допирања до младих, како из урбаних, тако и из руралних средина. И како кажу, надају се успешној сарадњи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − six =