Канализација премала за потоп, радници даноноћно на терену

Друштво

Обилне падавине које су ових дана наша свакодневница велике проблеме задају комуналним службама. У Јавном предузећу „Напредакˮ кажу да су сви људи, на челу са руководством, на терену . Ана Вељковић, директорка овог предузећа, напомиње да, у принципу, оволики промер цеви није у могућности да каналише толику количину падавина која је наишла.

‒ У овом моменту је око 30 радника ЈКП на терену и покушавају да санирају последице овог незапамћеног невремена које се десило. Покушавамо да отпушимо канализацију, чистимо наносе, сва комплетна наша механизација је стављена у погон. Исто тако јуче од момента проглашења ванредног стања, и целе ноћи, радници су радили на паковању, помагали у насељу Чаир како би одбранили становнике од надолазеће Моравице. Ради се заиста о максималним вредностима реке, односно водостајима који су довели до потенцијалног угрожавања живота и здравља људи ‒ каже наша саговорница и додаје да су им се људи јављали током целог дана и да је у многим кућама дошло до запушења канализације.

Сличне оцене износи и Зоран Ристић, руководилац техничког сектора, који упозорава да је после оволико падавина дошло до запушења свих канализационих система, нарочито главног градског колектора, и аутоматски се запушила и остала секундарна мрежа. Приликом нашег обиласка ово Јавно комунално предузеће је својом механизацијом покушавло да санира проблем на мермерном шеталишту. Овде је, како кажу надлежни, због прилива и површинске воде из олука које су људи сами прикључили у фекалну канализацију, и саме фекалне канализације, дошло до зачепљења.

‒ Каптажа Врело је толико надошла да поток код школе не може да прими комплетну количину воде и дошло је до изливања ‒ наводи Ристић и друге локације где има проблема, а њихов број није мали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + 20 =