Transparentnost

Сокобања међу лидерима транспарентности у Србији

Друштво

Сокобања је једна од најтранспарентнијих локалних самоуправа у 2022. години, показало је истраживање које је представила Транспарентност Србија. На овој листи прво место заузео је Нови Пазар, док је другопласирани Сомбор.

Сокобања је као трећепласирана освојила 84 поена, што је за девет више него у претходној, 2021. години.

Признање за транспарентност

Славиша Крстић, члан Општинског већа је у званичном обраћању на конференцији у Београду навео да су се као мала општина трудили свих ових година да унапреде транспарентност у свом раду, да се „ослоне на своје снагеˮ и да су због тога формирали Радну групу управо са циљем повећања транспарентности, што је, очигледно и донело резултате.

Просечни индекс транспарентности градова и општина у Србији у 2022. износи 49 поена – један поен више у односу на претходну годину, и три поена више у односу на 2020. Иако се из године у годину бележи напредак, просек је ипак и даље низак, оценио је Немања Ненадић, програмски директор ТС. Илустровао је то резултатима по којима је скоро половина (49%) општина побољшала резултат, али је чак код 46% локалних самоуправа забележен пад.

„Транспарентност је један од услова владавине права. Данас смо сведоци урушавања владавине права на глобалном нивоу, али управо су резултати овог истраживања доказ да се и на локалном нивоу могу уложити напори да се грађанима обезбеди несметан приступ информацијама и постићи резултатˮ, рекла је Шенли Пинчоти, в.д. директора мисије америчке Агенције за међународни развој (УСАИД), уз чију подршку је ТС и ове године спровела истраживање.

Повереник за информације од јавног значаја Милан Мариновић навео је да је од почетка ове године забележен тренд да највише жалби Поверенику стиже на рад локалних самоуправа, око 35 одсто, што је значајни пораст у односу на целу претходну годину (мање од 20%).

Transparentnost
Лидери транспарентности у Србији, Нови Пазар, Сомбор и Сокобања, фото: Транспарентност Србија

Што се тиче категорија, минималан раст транспарентности је забележен у четири области, од којих је значајна промена „Јавне расправе и јавни конкурсиˮ – са 44,3% на 54,7%. Пад је забележен у четири области, а највећи је у случају „Информатора о радуˮ. Најмања транспарентност је и даље у области „Скупштине и већаˮ, што указује да процес доношења одлука на локалном нивоу и даље није адекватно заштићен од коруптивних ризика, наводи се у истраживању Локалног индекса транспарентности.

Сокобања је добре резултате забележила и претходних година. На врху листе била је и 2015. године када је започето истраживање, док се прошле године нашла на петом месту.

Извор насловне фотографије: Транспарентност Србија 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + six =