„Андрићeвци” одушевљени Бањом

Друштво Култура

Учесници тродневног сипозијума „Иво Андрић у европском контексу”, одржаном у сокобањском хотелу „Моравица” у слободном времену имали су прилику да се упознају са чарима ове Бање. Поред осталог, могли су да виде и неке од лепота којима се дивио и сам нобеловац Андрић, који је био овде чест гост.

Такође, председник општине Сокобања Миодраг Николић је за учеснике сипозијума, који се бавио Андрићевом поезијом у организацији Института за славистику универзитета „Карл Франц” у Аустрији, Грацу, приредио пријем.

Део те атмосфере, са пријема и обиласка Сокобање, забележио је наш колега Кристијан Ђорђевић. Гости су са представницом Туристичке организације Миленом Миленковић обишли  центар града, Турско купатило-Амам, а у склопу купатила посетили инхалаторијум и женско купатило. У току шетње упознали су се са историјским знаменитостима Сокобање. Обишли су и Завичајни музеј Народне библиотеке „Стеван Сремац”.

За посетиоце посебно је била интересантна стална поставка делова покућства у Сокобањи из периода друге половине 19. и прве половине 20. века, као и етно-соба са презентацијом народних ношњи и традиционалних предмета за прераду вуне и конопље. Учесници су погледали и спомен-собу Стојана Живадиновића, познатог писца и дипломате, који је живео у кући у којој је данас смештен музеј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 4 =