Завршене 30. Биљоберске свечаности: Задовољни и домаћини и гости

Друштво

Успоном на Шиљак, највиши врх Ртња, плетњем ивањданских венчића у подножју планине и делом манифестације у центру града, где су додељене плакете и одржан избор принцезе Биљарице, 7. јула, завршене су јубиларне 30. свечаности „Свети Јован Биљоберˮ. Организатори су манифестацију оценили веома успешном, а посебно су допринели идеални временски услови који су додатно подстакли људе да се придруже.

Пут највишег врха планине Ртањ, на 1560 метара висине, упутило се преко 500 људи. Била су потребна четири аутобуса да до подножја планине превезу све заинтересоване, а велики број њих кренуо је и сопственим превозом. Они који су остали у подножју планине сакупљали су лековито биље и од њега правили ивањданске венчиће, који се чувају до наредне године.

– На овај дан сваке године у овом крају људи плету Ивањданске венчиће које каче испред улазних врата свога дома који их штити од свих болести по веровању током целе године. Постоји начин на који се Ивањдански венчићи плету. Оно што сам научио од људи који се баве заштитом наше културне баштине јесте да мора да садржи ивањско цвеће и друго лековито биље. Наравно, венчић треба да буде компактан, да издржи 365 дана изнад улазних врата да се, што бисмо рекли, не распадне– каже нам Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања.

Шаренолика природа одушевила госте 

Као и сваке године бирао се најлепши венчић који је требало да буде доброг колорита, а овога пута најуспешнија плетиља била је Светлана Лазић, друга Милица Омкро, док је треће место заузела Вера Симић. Учесници су имали прилику и да након шестодневног семинара провере своје знање о лековитом биљу у квизу који је припремио организатор.

Признања за најлепше венчиће

И власник фирме Адонис која је покретач Биљоберских свечаности задовољан је како је протекла 30 манифестације. Како каже, посебно је поносан на то што није било паузе, чак ни за време епидемије.

– Лепо је време, велики број учесника, све у свему фантастично и драго ми је да су ови наши учесници изашли на врх Ртња и да са нашим предавачима виде неки број биљака на терену. Значи то није берба лековитог биља… То је убирање и сликање узорака. Све више се користе фотоапарати уместо маказа – додаје Станојевић.

Свечаност у част Јована Биљобера довела је у Сокобању људе из свих крајева Србије, а учествовали су и гости из иностранства. На манифестације срећемо и групу пољопривредних произвођача из Врњачке Бање који су заинтересовани за сакупљање и гајење лековитог биља.

– Први пут смо овде. Атмосфера је пријатна, домаћини су јако љубазни. Научили смо свашта нешто о биљу, шта можемо све из природе да искористимо и употребимо у свакодневном животу – каже Милица Ђорђевић, председница комисије за пољопривреду у Врњачкој бањи.

На скупу и пољопривредници из Врњачке бање

И њена суграђанка Милица Лазовић имала је позитивне коментаре на рачун манифестације, а како каже она у Сокобању долази два пута годишње на планину Озрен или Ртањ.

– Научили смо свашта нешто о биљу, колико је лепо у природи и шаренолико. Видели смо хајдучку траву, жуту хајдучку траву, дивљи оригано или враниловку, божје дрвце које се ставља у ракију, подубицу… – наводи нам Милица само неко од бројног биља са којима су се сусрели.

Манифестација која чува традицију 

Највећи број посетилаца окупио је други део манифестације који је у вечерњим сатима одржан у атријуму испред Завичајног музеја. Тада су додељене плакете најзаслужнијим појединцима и удружењима за допринос у организацији и развоју манифестације. Постхумно је признање додељено и Голубу Радовановићу, чувару сокобањске традиције, за подршку у оснивању и реализовању манифестације и за свесрдну помоћ у креирању дисциплине плетења Ивањданског венчића и избор Принцезе Биљарице.

Ове године велики број девојчица пожелео је да понесе титулу принцезе, а посрећило се Наталији Станојевић, док су место прве и друге пратиље заузеле Зара Војиновић и Јулијана Станојевић. Интересантно је да се принцеза бира извлачењем биљака из коверте. У највећем броју коверти су липе, а само у три налази се биље које доноси једну од титула. Тако је принцеза Биљарица извукла ивањско цвеће, прва пратиља враниловку, а друга хајдучку траву.

Принцезе Биљрице

Биљарицама је награде уручила директорка Културног центра Далиборка Стевановић која је истакла значај манифестације за очување традиције.

– Ова манифестација посвећена је лековитом биљу, али и традицији и чувању знања које су наши преци оставили у аманет, а управо манифестације попут ове су задужене да то знање преносимо. Оно што је још важније јесте да ту традицију чувају деца и млади којих је у великом броју. То су наши чувари завичаја, они на којима свет остаје, на којима остаје и то знање и манифестације попут ове они ће носити и у будућности – рекла је директорка.

У оквиру манифестације присутни су могли да уживају и у умећу младих фолклораша из КУД-а „Сокоˮ Сокобања, а након проглашења Принцезе Биљарице и доделе награда, диплома и захвалница одржана је и промоција Зборника песама „Биљобер 2024ˮ.

« од 6 »

Овај специфичан догађај који се дешава у дивљини добра је прилика да се људи сусретну са природом и одморе од урбане свакодневице. То је и намера организатора, па зато и не чуди што манифестација улази у четврту деценију и што је сваке године све масовнија.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − three =