„Златне руке” добијају нову категорију – Општинско признање „Голуб Радовановић”

Друштво Туризам

Манифестација „Златне руке” 38. по реду, ове године биће одржана 14. јула, на Летњој позорници „Врело”. Национални сабор, „Златне руке” је такмичење које има за циљ очување и промоцију националне и локалне традиције и гастономије, односно нематеријалне културне баштине. Сличних манифестација у нашој земљи има око 200 али „Златне руке” су најстарија и најпопуларнија манифестација те врсте.

‒ „Златане руке” су први пут организоване 14. јула 1982. године као једно локално општинско такмичење захваљујући Голубу Радовановићу који је иницирао и први организовао ову манифестацију. Она је у међувремену доживела толику популарност да је једно седам или осам година Туристичка организација Србије (ТОС) организовала национално такмичење са истим именом, дакле преузела је од нас али смо истовремено и ми у Сокобањи организовали општинско такмичење и никада нимо прекидали а онда су у једном тренутку наше „Златне руке” прерасле ТОС-ову манифестацију тако да су они у договору са нама одлучили да укину своју манифестацију јер је наша постала значајнија а и кренула је одавде из Сокобање ‒ каже Љубинко Миленковић, директор Туристичке организација Сокобања (ТОСБ).

Општинско признање биће посвећено Голубу Радовановићу, иницијатору и организатору прве манифестације “Златне руке”.

Национални сабор „Златне руке” је традиционална манифестација, такмичарског карактера у којој могу да учествују екипе и појединци на основу прописаних пропозиција. Ова манифестација је 2014. године проглашена најбољом у земљи и добила је највише признање у туризму „Туристички цвет”.

‒ Ове године „Златне руке” одржаће се у комплексу летње позорнице„Врело”, неће бити у центру града зато што горе имамо боље услове. Интересовање је огромно а на седници УО одбора ОТСБ, донели смо измењене и допуњене пропозиције ове манифестације. Уводимо још једну категорију, биће то Национално признање „Златних руку” али и општинско признање које ће уз сагласност породице Радовановић носити име преминулог Голуба Радовановића који је заиста заслужан не само за ову манифестацију него је огроман допринос дао очувању традиције нашег ‒ каже Миленковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + 10 =