cerenjski

Здравица из Рашке на „Златним рукама”

Друштво Култура

Чланови Етно уметничког клуба „Черењски” из Баљевца на Ибру ове године су други пут учествовали на „Златним рукама”.

‒ Представили смо се са традиционалном храном доњег Ибра, односно Рашког краја, специјалитети су традиционални. Гастро култура нам је једна од јачих радионица ‒ истиче Зорица Јаслић, заменица председника ЕУК „Черењски”.

Етно уметнички клуб „Черењски” је основан 2004 године у Баљевцу на Ибру и познат је по аутентичном споју младости и искуства и свеобухватном чувању традиције и обичаја Доњег Ибра и Старе Рашке. Поред дечјег фолклорног и плесног студија, с великим успехом у овом етно уметничком клубу раде одбори за старинска српска јела немањићког краја, за ручне радове, старе занате и сувенире.

Наша саговорница истиче да јој се манифестација „Златне руке” веома допада, пре свега, из разлога што се одржава у једном познатом туристичком месту, па је поред добре организације и одлично посећена. Наша саговорница је уједено похвалила и избор жирија за који сматра да је веома стручан.

zorica-i-mile-jasnic

ЕУК „Черењски” је развио низ радионица: фолклорно-певачку радионицу са беседништвом, креативну, плетарско-корпарску, глумачко-плесну радионицу, ткачку, радионицу за израду сувенира и припрему старинских јела (Гостопримница Немањића). У склопу клуба је и радионица за едукацију и медије коју води Миле Јаснић, председник клуба, новинар и сниматељ. Чланови овог етно клуба прошле године су за све приредили једно изненађење односно показали су како изгледа косачки доручак, а ове године су посетиоци манифестације могли да чују како звучи када здравицу изговара једна дама, што је забележила и наша камера…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 17 =