Због великог броја пожара у августу апел грађанима да не пале ватру

Друштво

Из Полицијске управе Зајчар стигао је апел грађанима Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору, не ложе ватру у шуми и по ободима шума, како не би изазвали пожаре који могу да угрозе животе грађана и причине велику материјалну штету.  Како се наводи само од почетка августа у Србији евидентирано је 1.712 пожара, од чега чак 1.357 на отвореном простору.

У достављеном допису нашој редакцији јавност се упозорава да, у складу са најавама Републичког хидрометеоролошког завода, се очекује период са високим температурама, који погодује настанку пожара на отвореном простору и његовом брзом ширењу.

Министарство је овом приликом још једном подсетило грађане да је одредбама Закона о заштити од пожара забрањено спаљивање траве, ниског растиња, смећа на отвореном простору и остатака стрних усева, као и да је за непоштовање ове одредбе закона запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичкa лицa 10.000 динара.

Истим законом забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара. За непоштовање ове одредбе закона запрећена је казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара.

„Сектор за ванредне ситуације ће и у наредном периоду, у сарадњи са надлежним инспекцијским службама на републичком и локалном нивоу, наставити активност појачаног надзора и обиласка терена ради откривања неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности грађана“, стоји на крају овог апела упућеног грађанима у циљу смањивања опасности од избијања пожара.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + two =