Završene 29. Biljoberske svečanosti

Društvo Kultura

Centralna manifestacija 29. Biljoberskih svečanosti, održana je proteklog petka u podnožju Rtnja na pravoslavni praznik Sveti Jovan Biljober, po kome je ova manifestacija i dobila ime. Uprkos najavama vremenske prognoze da će padati kiša, bilo je samo oblačno, tako da je vreme poslužilo učesnike manifestacije. Veliki broj turista, zaljubljenika u prirodu, sakupljača lekovitog bilja, okupio se u podnožju Rtnja, a oni najhrabriji i sa najboljom kondicijom, popeli su se na Šiljak, najviši vrh Rtnja, saznajemo od Ljubinka Milenkovića,  direktora Turističke organizacije Sokobanja.

– Pored toga, i drugi deo manifestacije koji je zabavno-rekreativni, tradicionalni i edukativni protekao je odlično – dodao je Milenković.

Manifestacija je počela 2.jula a s obzirom da je jedan njen deo namenjen upravo ljudima koji se bave lekovitim biljem, za njih je do 7. jula organizovan  niz edukativnih seminara na Ozrenu, Devici i Bukoviku.

I ove godine preduzeće „Adonisˮ i Udruženje „Dr Jovan Tucakovˮ, organizovali su kviz o poznavanju bilja. Podeljena su i majstorska pisma koja se dodeljuju od 2018. godine. Ove godine učestvovalo je 45 biljobera, saznajemo od Nebojše Stanojevića, direktora preduzeća „Adonisˮ.

– Mnogi greše, smatrajući da je Sveti Jovan Biljober dan kada se bere bilje, a to je zapravo dan kada se učimo da prepoznamo lekovito bilje – rekao je Stanojević.

Rtanj, izuzetno zanimljiva planina, poznata po mnogo čemu, prebogata je lekovitim biljem i to ne samo onim poznatim širom Evrope nego i endemskim vrstama specifičnim za taj kraj. Stanojević dodaje da su učesnici manifestacije bili oduševljeni, posebno što su ove godine proleće i početak leta bili kišoviti pa je čitava planina bila prekrivena cvetovima.

Od lekovitog bilja i poljskog cveća, po tradiciji učesnici su pleli ivanjdanske venčiće. Prema običaju na dan Svetog Jovana Biljobera oni se okače iznad ulaznih vrata da štite ukućane od svih bolesti narednih godinu dana.

Gošće iz Mokrina i Srpske Crnje, oduševljene su manifestacijom i takmičile su se u izboru za najlepši venčić. Kažu da im se sve veoma dopalo i sve je čudesno, posebno jer toga nema u ravnoj Vojvodini, i da će svakako ponovo doći.

Već po tradiciji, manifestacija Sveti Jovan Biljober završena je na najlepši način, izborom male princeze Biljarice u Amfiteatru ispred Zavičajnog muzeja.Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 + eight =