Biljober

Завршене 28. Биљоберске свечаности

Друштво

Централна манифестација 28. Биљоберских свечаности, одржана је јуче у подножју Ртња на православни празник Свети Јован Биљобер, по коме је ова манифестација и добила име. Велики број туриста, заљубљеника у природу, сакупљача лековитог биља, окупило се јуче у подножју Ртња, а они најхрабрији и са најбољом кондицијом, попели су се на Шиљак, највиши врх Ртња.

Ова иначе изузетно занимљива планина пребогата је лековитим биљем и не само оним које је познато широм Европе него и ендемским врстама специфичним само за тај крај. Из тог разлога је пре равно 28 година група ентузијаста, берача лековитог биља решила да се окупи у подножје Ртња и размењује своја искуства, да би им се након неколико година прикључили и туристи, а самим тим и Туристичка организација Сокобања. Тако да, према речима Љубинка Миленковића директора Туристичке организације Сокобања, сада ова манифестација има двојаки карактер.

– Један део манифестације намењен је управо људима који се баве лековитим биљем и манифестација као таква стартује 2. Јула, тако да се неколико дана организује низ едукативних семинара и у природи и у затвореном простору, предавачи су наши највећи стручњаци из области лековитог биља. Одржани су претходних дана излети са едукативним семинарима и на Озрену, Девици, Слемену и у околини Врмџанског језера и заиста су утисци свих људи који су учествовали на тим семинарима и који ће на крају добити сертификате, импозантни. На дан Светог Јована Биљобера укључујемо и туристе који долазе из свих крајева наше земље и учествују у неколико активности које су веома забавне – рекао је Љубинко Миленковић, директор туристичке организације Сокобања.

У подножју Ртња туристи из свих крајева Србије, од најстаријих до најмлађих плели су ивањданске венчиће. Сви учесници су одушевљени манифестацијом, неки долазе преко 20 година. Они старији повели су сада са собом и своју децу јер, како кажу, желели су да и њима пренесу љубав према природи, да и млађи упознају богату флору Ртња и да уживају у предивној природи и чистом ваздуху јер је ова манифестација права прилика за тако нешто.

У избору за најлепши венчић, учествовало је 14 такмичара, а за најлепши проглашен је венчић Милице Омерсо из Кучаја, друго место заузео је венчић који је исплео Ђорђе Цикуша из Београда, а треће место заузео је венчић Сокобањчанке Јелене Стојановић.

Ивањдански венчићи се плету од лековитог биља и пољског цвећа и према обичају на дан Светог Јована Биљобера они се окаче изнад улазних врата да штите укућане од свих болести наредних годину дана.

И ове године предузеће „Адонисˮ и Удружење „Др Јован Туцаковˮ, организовали су квиз о познавању биља, а подељена су и мајсторска писма која се од 2018. године додељују учесницима који се дуже од две деценије баве сакупљањем лековитог биља, сазнајемо од Небојше Станојевића, директора предузећа „Адонисˮ.

– За квиз о познавању биља направили смо хербаријум. Учесници су претходних дана обишли Читлук, Врмџу, Оштру Чуку, село Језеро. Бирали смо биљне врсте које се налазе на тим подручјима, а које су у промету и које се користе за прављење разних биљних препарата и то је стављено у хербаријум и свако ће то да понесе својој кући –додао је Станојевић.

Biljober

Већ по традицији, манифестација Свети Јован Биљобер завршена је на најлепши начин, избором мале принцезе Биљарице на Летњој позорници „Врелоˮ. Место прве пратиље узела је Софија Михајловић из Зајечара. Друго место припало је Дуњи Павловић из Ниша. Док је прво место и титулу принцезе биљарице за ову годину понела Катарина Чосић из Београда.

Biljober

Овом приликом уручено је и специјално признање за учешће на биљоберским свечаностима госпођи Петри Рађен, којој је ова година доласка на свечаности јубиларна двадесета.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =