За викенд трка „Хард Ендуро Сокобања 2018ˮ

Спорт

Трка „Хард Ендуро Сокобања 2018ˮ, у организацији Мото удружења „Кентаурˮ, а под покровитељством Општине Сокобања, биће одржана за викенд. Ово је друга година заредом како се ова атрактивна трка одржава у Сокобањи. Она представља најтежи облик трке са моторима и одвија се ван путева. Такмичари возе уз екстремне узбрдице, спуштају се низбрдо, кроз камењаре, потоке, блато, гребене и шуме.

Трка почиње сутра у 9 сати Прологом –вожњом по специјално направљеном полигону са препрекама, као што су балвани, камење и земљани доскоци, која ће бити одржана на путу за Лептерију на месту званом „Стрелиштеˮ. Ова вожња посебно је нтересантна за гледаоце, јер због природе спорта, Пролог је једини сегмент трке који публика може да испрати од почетка до краја.

У 10 сати стартује први дан трке у оквиру кога ће учесници на Лептерији возити два круга по 20 км. Другог дана, у недељу 21. октобра, трка стартује у 9 сати код водопада „Рипаљкаˮ и возе се два круга од по 40 км по планини Озрен. Свечано проглашење победника и додела медаља одржаће се увече у сали хотела „Моравицаˮ.

Према речима Игора Марковића, организатора трке, ове године учествоваће око 35 возача. Трке Хард Ендуро врло су тешке и тестирају физичку и менталну спремност возача и издржљивост њихових машина. У питању је екстремни спорт у оквиру кога се возачи такмиче једни против других, али и против препрека у природи на које наилазe током вожње.

˗ Сокобања има прелепу природу, према томе и терене, али оно што је специфично је подлога – мешавина стена, камена и земље, какве нема у другим крајевима. Таква подлога је посебно тешка и захтевна, али уједно и занимљива јер представља велики изазов за возаче ˗ истакао је Марковић.

Организатор је замолио све мештане и госте да у суботу и недељу, у време одржавања трка, избегавају поменута излетишта за шетњу.

Фото:Драгиша Петровић 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 1 =