Вуков лик на српском новцу у временима највеће кризе

Друштво

Како је лик Вука Караџића кроз историју приказиван на српском и југословенском новцу, али и друге занимљивости из живота најзначајнијег српског лингвисте из 19. века, теме су предавања које је јуче у вечерњим сатима одржано у сали Основне школе „Митрополит Михаило” у Сокобањи. Предавање је одржао Миљан Миловановић, професор историје и нумизматичар из Зајечара.

– Иако се предавање односи на новац, оно је превасходно историјског карактера. Осим о карактеристикама новчаница, говори се углавном о историјским, друштвено-политичким контекстима, у којима је лик Вука Стефановића Караџића коришћен на новцу – рекао је професор Миљан Миловановић.

Оно што овај предавач посебно наглашава јесте да се Вуков лик на новцу појављивао у време највећих криза и преломних тренутака на овим просторима 1941, 1987, 1993. и 2000. године. Данас се он приказује на апоену од десет динара.

Предавање су организовали Културни центар Сокобања и Огранак Вукове задужбине у Зајечару. На почетку су се присутнима обратили Далиборка Стевановић, директорка Културног центра Сокобања и др Дејан Крстић, председник Огранка Вукове задужбине у Зајечару, који је између осталог, подсетио на циљеве и активности ове установе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + eleven =