„Венерине власи” у подруму Легата „Милуна Митровића”

Друштво

„Венерине власи” или како је народ ову биљку прозвао „девојачка коса”, нашла је у Сокобањи свој смештај у подруму Легата „Милуна Митровића”. Они, који су по природи знатижељног ока, испод она четири стакленика са металним окнима и коцкастим стаклима, могу да кроз та делимично разбијена стакла, виде једну врло интересантну биљку. На ову појаву и претпоставку да се ради о биљци под називом „венерине власи”, указао нам је Небојша Станојевић из Сокобање, власник фирме „Адонис”, која се бави откупом и прерадом лековитог биља.

−То је једна биљка која нам је дошла у госте. Уселила се у подрум испод Легата „Милуна Митровића” и може се видети кроз онај светларник. То је биљка под именом венерине власи. Биљка која је толико ретка. Има је негде и у Босни, а ботаничари и биолози, да би је видели, ангажују аутобус са полазком из Ниша да иду на „Завојско језеро”, јер је та биљка и тамо присутна. Врло је интересантно како се овде доселила у Легат „Милуна Митровића” и сада расте доле у подруму. То је један ботаничар прво видео, а позив је упућен Ботаничкој башти која се њему одазвала и послала стручњака из Завода за заштиту природе у Нишу, како би се уверили и индетификовали је. Биљка је врло ретка, па су се сви изненадили: откуд ту да буде, у том светларнику − каже Небојша Станојевић.

Са Станојевићем смо разговарали о значају ове биљке и о некој евентуалној примени.

− Ова биљка је значајна зато што би могао да се постави ту негде у центру Сокобање један застакљени простор у коме би биљка могла да расте и да једноставно гости или ботаничари и биолози  виде ту ретку биљку овде − додао је  Небојша Станојевић.

Венерина влас (лат. Adiantum capillus-veneris)  припада врсти папрати и вишегодишња је зељаста биљка. Насељава атлантски део Европе, Средоземље, Балканско полуострво, Крим, Кавказ, средњу Азију, северну и источну Африку, северну и централну Америку све до Колумбије. Код нас је има код Звоначке бање. Биљка „венерина влас” је природна реткост и у Србији је заштићена законом.

Поступак идентификације још увек траје.  Даља истраживања и стручне потврде откриће нам и ту тајну да ли се ради о биљци под називом „венерине власи”, која се овде уселила и расте у подруму Легата „Милуна Митровића” под застакљеним окнима. Једно је, ипак,  сигурно. Како је то некада и познати научник Алберт Ајнштај рекао: „Природа нам се показује попут лављег репа, али ја не сумњам да је ту и лав, премда нам се он, због своје величине, не може цео одједном приказати. Ми га можемо видети само из перспективе буве која седи на њему”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 13 =