Велика компанија из Азербејџана заинтересована да инвестира у Сокобању

Друштво

Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања, био је део делегације Републике Србије која је предвођена потпредседником Владе Републике Србије и министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем, посетила Баку, главни град Азербејџана.

Главни разлог посете био је сусрет господина Љајића са Илхамом Алијевим, председником Азербејџана, са којим је разговарао о унапређењу укупних политичких и економских односа две земље. Поред тога, министар Љајић је са Шахином Мустафајевом, министром економије и индустрије Азербејџана, отворио привредни форум на коме су представници туристичких дестинација: Сокобања, Палић и Бања Русанда, потенцијалним азербејџанским инвеститорима представили своје развојне пројекте.

 

‒ Захваљујући кабинету министра Љајића и амбасади Републике Србије у Азербејџану, посета је била савршено организована. У понедељак, након протоколарног дела, током целог дана имали смо састанке са заинтересованим привредницима којих је било око 40. Половина њих била је заинтересована да инвестира у пољопривреду, а друга половина у туризам Србије ‒ каже Миленковић и додаје да је највеће интересовање било управо за улагања у нашу бању.

Сокобања је припремила презентације на руском језику и представила свој програм односно могућности за браунфилд и гринфилд инвестиције за изградњу нових хотелских спа и велнес објеката, али и адаптацију постојећих, пре свега хотела „Здрављакˮ, хотела „Туристˮ, ресторана „Чокаˮ, односно објеката који припадају ХТП „Лептеријаˮ у стечају.

 

Посебно интересовање за улагање у Сокобању показалу су представници једне од водећих компанија у овом делу света, која поред хотела у Азербејџану има и хотеле у Русији, Грузији, Украјини и Катару. Представници ове компаније посетиће Србију и Сокобању крајем јануара – почетком фебруара 2019. године. Миленковић истиче да је све информације у вези посете и са састанака пренео представницима локалне самоуправе, пре свих Исидору Крстићу, председнику општине, који је сагласан да се Сокобања мора добро припремити за ову посету која јој може донети значајна улагања.

‒ Поред тога што ова посета у будућности може да резултира значајним инвестицијама у наше место, велика је част бити део делегације Републике Србије која је толико добро организовала и припремила ову посету, а поред тога и видети неке примере добре праксе које можемо применити овде, јер је Баку светска туристичка дестинација коју у великом броју посећују туристи из целог света ‒ истиче наш саговорник.

На крају разговора Миленковић је још једном истакао да је Сокобања тренутно место са најбољом туристичком перспективом у нашој земљи, јер је комплетна туристичка дестинација. Поред тога што бележи висок скок туристичког промета Сокобања има и највиши просек боравка у нашој земљи, који износи 5,01 према статистичким подацима за првих десет месеци ове године. Поређења ради, остале најпосећеније туристичке дестинације у нашој земљи попут Врњачке бање и Златибора имају просек боравка 3 што је такође један врло битан податак за инвеститоре, јер значи да се гости најдуже задржавају, односно бораве, управо у Сокобањи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 2 =