Удружење грађана из Београда, уз „Видовданску лозуˮ, доделило признања Сокобањцима

Друштво

Удружење грађана Српска краљевска академија научника и уметника у Сокобањи је овог викенда одржала манифестацију „Видовданска лозаˮ на којој су, по њиховој оцени, заслужним Сокобањцима поделили признања и награде. Чланови удружења најпре су положили венце на спомен-бисту Иви Андрићу испред хотела „Моравицаˮ, а обишли су и чувени Апартман 144 где је нобеловац често боравио. Седница је започела песмом „Тамо далекоˮ коју је интерпретирала гошћа из Бугарске из Ветерана, професорка музике Генка Љубенова Старипавлова.

Драган Дамјановић, председник овог београдског удружења, које је основано 2012. године, рекао је да су до сада кроз ову манифестацију обишли велики број градова.

– Видовданска лоза има за циљ управо када говорим о обиласку средина и наших градова по Србији да за Видовдан награде добију они који су их заслужили из тих градова односно тих места и региона, без обзира из којих области. Ми имамо 15 одељења, од Аграра до одељења Духовности и богославља. Значи дајемо људима из аграра за добар род, за винограде добре, за успешан посао у пољопривреди до духовника односно свештеника, владика јер имамо и тројицу владика. Имали смо архиепископа кипарског, имали смо двојицу митрополита руских – рекао је Дамјановић.

 

Признања су доделили лекарима, туристичким радницима, власницима фирми, привредницима из Сокобање који, по Дамјановићевим речима, то завређују.

По угледу на стару Краљевско српску академију (КСА), односно Српску краљевску академију СКА, коју је наследила данашња Српска академија наука и уметности САНУ и ово релативно ново удружење има почасно и редовно чланство. Тако је на почетку седнице у Сокобањи за редовног члана удружења примљена проф. др Љиљана Марковић Денић, епидемиолог родом из Сокобање, као и проф. др Весна Шкодрић Трифуновић, начелница одељења пулмологије КБЦ Србије и Јелена Занфировић, географ, истраживач духовно-топографских знаменитости са Косова и Метохије, док је за почасног члана именован Андрија Мијатовић рођен у Никшићу који живи у Сокобањи.

Златна плакета „Драга Љочићˮ додељена је лекарима др Синиши Ђорђевићу, специјалисти интерне медицине, др Снежани Шујици, специјалисти опште медицине, др Драгану Митровићу, специјалисти интерне медицине, као и др Ивани Филиповић, директорки Специјалне болнице „Сокобањаˮ.
Златна плакета за развој туризма у бањи и региону додељена је Општини Сокобања. Златна повеља за успешне пословне подухвате припала је Марку Стојановићу, власнику фирме из Београда. Велика повеља за вредне туристичке подухвате додељена је Бранку Ранђеловићу и колективу „Зелени градˮ Сокобања. Златна плакета за успешне активности припала је Туристичкој организацији Сокобање. Ове године признање „Свети Николајˮ понео је протојереј Вања Ковачевић, старешина Сокобањске цркве.

Удружење је доделило и орден „Мајке Југовићаˮ мајкама са више деце Оливери Јакшић и Јелени Миленковић Милојевић из Сокобање.

Златна плакета за 75 година успешног рада додељена је Књижевним новинама чији је први број одштампан давне 1940. године, које излазе у саставу Удружења књижевника Србије. Награда „Свети кнезˮ уручена је Перу Томићу из Републике Српске. Признање „Завет Видовданаˮ за витештво припало је проф. др Николи Петрову и професорки музике Генки Љубеновој Стариповлавој из Бугарске, којој је уручена и медаља „Милунка Савићˮ за витештво. Овом приликом њима је уручена и награда „Велико хвала Отаџбинаˮ.

Председнику општине Сокобања Миодрагу Николићу уручен је почасни докторат, који је добио и Влада Митровић аутор књиге „Од мајке до црквеˮ.
Награда „Данило Лазовићˮ намењена глумцима, позоришним, филмским, телевизијским радницима, додељена је Кристијану Ђорђевићу из Сокобање који фотоапаратом, камером, пером бележи све овдашње културне, научне, спортске догађаје и на тај начин информише јавност.

Награде су добили и Видак Масловарић, новинар Књижевних новина из Београда и некадашњи новинар Радија Сокобања, а награду је понела и Тамара Миловановић, радник Културног центра Сокобање, иначе глумица аматерског „СБˮ позоришта, а тога дана и водитељ свечане седнице у тиму (КЦС), са колегом Марком Божиновићем.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × two =