У суботу други „Врмџа фест”

Култура

Под зидинама средњевековног Латин града у суботу, 14. јула, одржаће се други Интернационални фестивал туристичко-еколошког филма Врмџа Фест 2018. Организатори фестивала су Месна заједница Врмџа и Општина Сокобања, а партнер Удружење грађана Форум Артистикум.

Програм фестивала састоји се из такмичарског и ревијалног дела. Филмови који не буду изабрани за такмичарски део програма, а испуњавају услове конкурса, биће приказани у ревијалном делу и могу бити снимљени техником филмског или телевизијског записа. 

Фото из архиве: Врмџа фест 2017.

Ове године у оквиру фестивала биће одржана и радионица „Креативне медијске фотографије” коју води Саша Ђорђевић, директор и уредник фотографије Медијског истраживачког центра, каже Славиша Крстић председник Месне заједнице Врмџа.

Радионица ће трајати два дана, 13. и 14. јула и за учешће на њој није потребно никакво претходно фотографско искуство. По речима организатора, намењена је свима који желе  нешто више да науче о професионалној медијској фотографији. Најбољи радови полазника биће награђени пригодним наградама. Програмом фестивала предвиђено је да се у суботу од 18 до 19 часова окупе учесници, а од 19 до 20:30 биће организован ревијални део у оквиру кога ће бити проглашена најбоља фотографија.

Славиша Крстић, председник Месне заједнице Врмџа

Званично отварање фестивала ове године отпочеће уручењем меморијалне награде „Петар Лаловић” Дејану Ђуровићу, глумцу и уреднику култне емисије „Драгстор озбиљне музике” за нарочити допринос подизању еколошке свести на филму, који се посебно доказао као наратор у филмовима и телевизијским емисијама о природи. Поменута награда додељиваће се сваке године као сећање на Петра Лаловића, великана српског, југословенског, али и светског филма, који је пола века посветио природи и снимио више од двеста филмова.

Трочлани жири у саставу Дејан Стојиљковић, писац и стрип сценариста, председник жирија и чланови Дејан Вученовић уредник „Експлозива” и Маријан Цветановић професор музике, прогласиће најбоље у неколико категорија. Бираће се најбољи филм, затим најбољи филмови у области туризма, екологије, етно културе живота српског села, а награда ће бити додељена и за најбољи инострани филм.

Према речима нашег саговорника Славише Крстића, предвиђено је да се фестивал затвори у 23:00 часа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + 7 =