У Сокобањи обележен Дан победе над фашизмом

Друштво

Борачка организација СУБНОР Сокобања, представници локалне самоуправе, Општинске организација резервних војних старешина и Општинског одбора Социјалистичке партије Србије данас су обележили 78 година од победе над фашизмом. Тим поводом, положени су венци испред споменика жртвама у Другом светском рату, преко пута „Озрен-баште”. Након полагања венаца сви присутни су минутом ћутања одали почаст настрадалим борцима против фашизма али и недавно настрадалима у Основној школи „Владислав Рибникар” у Београду и Младеновцу.

Славољуб Јовановић, председник СУБНОР-а Сокобања је рекао да је 9. мај дан спасења и велики дан за читаво човечанство, зато га и обележавамо и покушавамо да га на тај начин отргнемо од заборава. Он је додао да ће ова организација наставити да обележава овај и све битне датуме из историје нашег народа.

− Девети мај као што сви знају то је значајан датум кад је крвави рат завршен и тада се кренуло новим путем. Нажалост, рат у Украјини не говори да се кренуло правим путем. Оно што је још битније су декаденција, неморал и све остало што нам доноси запад који је повео омладину путем којим не треба да је води. Ово кажем због тога јер та омладина гледа у нас и види како ми радимо и следи нас. Што значи да ми морамо радикално променити своја мишљења, радње да бисмо њима показали којим путем требају ићи − рекао је Јовановић.

Снежана Радовановић председница Општинског одбора СПС Сокобања каже да се Дан победе над фашизмом обележава као један од најсветлијих дана и да је потребно тада се сетити свих жртава које је Србија дала јер смо земља са највећим процентом страдалих у Другом светском рату у односу на број становника.

− Оно што и данас требам да нагласим и поновим као и сваке године а то је да се окупљамо у малом броју и углавном су то неке генерације претодне које су стасале у неком систему васпитања и образовања, научене да негују овакве датуме и традиције Другог светског рата односно борбе против фашизма. Неопходно је да буду присутни људи који требају да дају на значају оваквим данима наше историје као и наши потомци који треба то да науче и да пренесу и да им се усади захвалност према свим ти људима који су дали животе за слободу Србије − рекла је Радовановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + eight =