У недељу почиње овогодишњи „Биљоберˮ

Друштво

Свечаност „Свети Јован Биљобер”, у организацији Туристичке организације Сокобања, Удружења за лековито биље „Др Јован Туцаков”, д.о.о. „Адонис”, а под покровитељством Општине Сокобања, одржаће се од 2. до 7. јула.

Манифестација се организује још од 1994. године, представља спој традиције, разоноде и узбуђења и окупља бераче лековитог биља из читаве Србије и иностранства и уопште љубитеље природе.

‒ Сваке године, у овом магичном периоду, Сокобања постаје епицентар дешавања за све љубитеље природе и лековитог биља. Доживите јединствену прилику да се упустите у авантуру са стручним водичима, истражујући најлепше пределе овог краја ‒ поручују из Туристичке организације Сокобања.

Програмом је предвиђено да се већ по традицији 7. јула на сам дан Светог Јована Биљобера организује и успон на највиши врх Ртња ‒ Шиљак. Сви заинтересовани могу се пријавити за излет у Туристичко-информативном центру ТОСБ, Трг Ослобођења бр. 2, у Сокобањи, или на телефон 018/833 988, а приликом пријаве неопходно је да нагласе уколико су заинтересовани за доручак у Етно домаћинству „Томићˮ.

Окупљање учесника је на платоу испред Завичајног музеја 7. јула од 4.45 до 5.00 часова. У подножје Ртња се стиже око 6 часова и 30 минута, тамо сви заинтересовани могу купити доручак у Етно домаћинству „Томићˮ. У успон на Шиљак креће се у 7 часова. За туристе који не учествују у успону на Ртањ биће организовано убирање узорака лековитог биља уз стручног водича и плетење венчића, који се по традицији стављају на улазна врата кућа. Повратак са врха Ртња је у 14 часова.

Увече истог дана на малој сцени Летње позорнице „Врелоˮ биће организоване Биљоберске свечаности, односно додела сертификата и захвалница и избор принцезе „Биљарице 2023ˮ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + six =