Prva gastro manifestacija

У Читлуку одржана прва Гастро манифестација

Друштво Култура

У суботу је у Читлуку одржана прва Гастро манифестација која се састојала из два дела: Изложбе традиционалних српских јела и такмичење у припремању националног јела у котлићу и рибљој чорби.

Гастро манифестацију је отворио Александар Богићевић, помоћник министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду.

– Министарство пољопривреде и сектор за рурални развој подржава овакве манифестације које имају за циљ очување традиције српског народа. Све оно изворно и традиционално што се негује у свим крајевима наше земље, желимо да на овај начин очувамо – рекао је Богићевић.

Јела и поставке столова оцењивао је жири у саставу: Александар Марјановић-председник жирија, Радмила Миљковић и Маја Марковић, професионални кувари и чланови удружења Угоститељских и Туристичких посленика из Ниша.

Најбоље у припреми традиционалног јела биле су жене из Пругова чији је и штанд проглашен за најлепши, друго место у припреми јела припало је Удружењу жена „Слатки залогајˮ Рековац,а треће место припало је Удружењу „Младост Пољанаˮ Пожаревац. Златна медаља за традиционално српско јело додељена је Зорици Жишић из Лесковца.

На свечаној додели медаља, признања и пехара, потписана је и повеља о братској и пријатељској сарадњи између Удружења жена „Етнос-Сˮ из Читлука и Удружења жена „Слатки Залогајˮ из Рековца.

Организатор манифестације је Удружење „Етнос-Сˮ из Читлука, а одржавање су помогли, Општина Сокобања, МЗ Читлук, Туристичка организација Сокобања.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 18 =