Тужилаштво у Алексинцу: Истрага показала да нема сумње на кривично дело

Друштво

Алексинац је у центру пажње ових дана и због поновног одбацивања кривичне пријаве у вези са рударском несрећом у Руднику „Соко” 2022. године када је страдало осам рудара, а међу погинулима седморо њих је са територије општине Алексинац. Данас се огласило и Основно јавно тужилаштво Алексинац које је на свом сајту објавило Саопштење којим је појашњена ова одлука.

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу је обавестило јавност да је након спроведених доказних радњи и поступајући по налогу Вишег јавног тужилаштва у Нишу у решењу донетом по приговору пуномоћника оштећених адвоката Братислава Стојановића из Ниша, одбацило кривичну пријаву поднету од стране проф. др Зоране Михајловић, потпредседнице Владе Републике Србије и министарке рударства и енергетике, јер не постоје основи сумње да је учињено кривично дело за које се гони по службеној дужности. Тадашња министарка Михајловић је поднела пријаву због кривичног дела тешко дело против опште сигурности, против четрнаест лица.

Тужилаштво наглашава да је Одлука донета након спроведених доказних радњи и наводи неке од њих. Позива се на Извештај републичког рударског инспектора о извршеном инспекцијском надзору рудника „Соко”, вештачења комисије вештака Рударско-геолошког факултета у Београду, као и два допунска вештачења ове установе.

Rudnik
Фотографија из архиве

Осим разматрања ових докумената, у Саопштењу се наводи да су  испитани у својству оштећених рудари који су повређени у овој незгоди, затим у својству оштећених чланова породица – законских наследника настрадалих рудара. Ову процедуру су прошли у својству сведока републички рударски инспектор за рударство Зорица Вукадиновић, представник комисије вештака Рударско-геолошког факултета у Београду проф. др Небојша Гојковић и низ особа из рударске компаније. Иначе садржај целог саопштења можете погледати овде.

На крају Саопштења стоји да подносиоци и сви оштећени могу да против овог решења  поднесу  приговор Вишем јавном тужилаштву у Нишу. Колко је нама познато  Више јавно тужилаштво може поново да врати на разматрање Основном тужилашту и да му нареди усмеравање истраге према одређеним особама. Оно што није као у правосуђу, то да Више јавно тужилаштво не може у потпуности да промени одлуку ниже инстанце.

Иначе, медији су претходних дана писали о овој одлуци, позивајући се на оштећене породице који су исту добили раније. Они наводе да је наводно адвокат Братислав Стојановић, који заступа неке од оштећених, обавештен од стране једне клијенткиње да је кривична пријава одбачена, а да је за смрт рудара крива „виша сила”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + thirteen =