Тродневни вашар у Сокобањи

Друштво

И ове године традиционални сокобањски вашар Преображење трајаће три дана. У суботу, 18. и недељу, 19. августа, вашар ће бити одржан у центру града, а у понедељак 20. августа на вашаришту „Подина”. Зона вашара у граду су следеће улице: Митрополита Михаила – од школе до Дома здравља, 27. марта – од школе до семафора код Аутобуске станице, Немањина – од Дома здравља до улице Алексе Маркишића и Алексе Маркишића – од поште до раскрснице код старе бензинске пумпе.

Управа ЈКП „Напредак”, којој је и поверено организовање вашара, упутила је молбу грађанима и гостима Сокобање да из поменутих улица уклоне своја возила, почев од петка 17. августа, у поподневним часовима до недеље.

‒ Обавештавају се и власници локала у зони вашара да благовремено обезбеде потребну робу за своје локале. Робу, која се допрема свакодневно, хлеб, млеко и сл. потребно је да допреме у раним јутарњим часовима мањим возилима ‒ стоји у обавештењу достављеном нашој редакцији.

Црква која се налази у центру Сокобање посвећена је Преображењу господњем и у недељу, 19. августа, слави овај велики православни празник. Црква је саграђена 1892. године као задужбина Митрополита Михаила свом родном крају. Градили су је италијански мајстори, према нацрту архитекте Светозара Ивачковића. Поседује добро сачувану архиву од 1835. године. Као поклон са оригиналним потписом кнеза Милоша у архиви се налази и Јеванђеље из 1836. године. Име је добила по датуму рођења Митрополита Михаила који је рођен на дан Преображења Господњег, 19. августа 1826. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four − three =