TomićevaKoliba

Tomićeva koliba mesto za uživanje u podnožju Rtnja

Društvo

Dvadeset godina unazad, centralna manifestacija Biljoberskih svečanosti, koja je po 28. put održana protekle nedelje, odvija se u Tomićevoj kolibi. Tako je bilo i ovog 7. jula, veliki broj turista iz čitave Srbije, proveo je pravoslavni praznik Svetog Jovana Biljobera u podnožju Rtnja i predivnom ambijentu ovog seoskog domaćinstva.

Tomićeva koliba je seosko turističko domaćinstvo, specifično i atraktivno već po svom položaju jer se nalazi u podnožju Rtnja. Zoran Tomić, vlasnik, kaže da poslednjih godina uvode nove sadržaje kako bi turistima bilo još prijatnije.

– Pre više godina krenuli smo sa jednim šatorom, renovirali smo letnjikovac i još jedan objekat i postavili smo četiri kamp prikolice, za početak. Za najmlađe tu su ljuljaške i klackalice, a od Republike Srbije zakupili smo još 400 hektara jer planiramo da pravimo bungalove, pa možda i nešto veće, ali sve to malo usporava proces dobijanja dozvole – kaže Tomić.

Ono zbog čega ovo seosko domaćinstvo rado posećuju turisti iz svih krajeva Srbije, pa i inostranstva, posebno Slovenije i Nemačke, je svakako hrana. Mnogi kažu da ona ovde ima specifičan ukus, verovatno zbog toga što se priprema isključivo od proizvoda iz ovog kraja.

TomićevaKoliba

– Pripremamo lepinje sa kajmakom, sirom, ajvarom, ljutenicom, suvim mesom, zatim kuvana jela, pasulj, kupus, pečenje, a gostima se posebno dopada krem supa od vrganja, nabranog naravno u ovom kraju. Gosti nam se vraćaju svake godine, upravo zbog hrane – ističe naš sagovornik.

TomićevaKoliba

Inače pored već navedenog, kada je hrana u pitanju, turisti ovde mogu da kupe med iz tog kraja kao i džem, slatko i čajeve. Sve naravno potiče sa najmisterioznije planine Srbije koja ima magičnu privlačnost, smatra Zoran, koji se sa članovima svoje porodice trudi da stvori uslove i omogući što većem broju turista i ljubitelja prirode i zdravog načina života da uživaju u blagodetima Rtnja.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × four =